Историја и културно наслеђе Жичке Архиепископије

Историја и културно наслеђе Жичке Архиепископије
Историја и културно наслеђе Жичке Архиепископије
Историја и културно наслеђе Жичке Архиепископије
Историја и културно наслеђе Жичке Архиепископије

Дана 4. октобра 2019. године у храму Светог Саве у Краљеву одржано је предавање професора Краљевачке гимназије др Драгољуба Даниловића на тему „Историја и културно наслеђе Жичке Архиепископије и Епархије“.

Ово предавање, одржано у навечерје централне прославе великог јубилеја – осам стотина година добијања аутокефалности Српске Цркве представља још један покушај да се Краљевчанима покаже сав значај који је Црква имала за нашу државу, народ и културна усмерења којима смо ходили током векова.

Вечерашњи аудиторијум, међу њима су били и гимназисти, ученици предавача, који су дошли у пратњи свога вероучитеља г. Филипа Зеленовића, присуствовао је једном историјском часу у оквиру кога је говорено о много чему од онога што је Eпархија жичка током векова даривала овом поднебљу и српском народу. Пружен нам је један уопштени историјски увид и приказанa су нам најзначајнија културна блага којих је Eпархија жичка баштиник.

Иначе, мало је људи који су од вечерашњег предавача позванији да говоре на ову тему, јер је проф. Даниловић уз гђу Гордану Гаврић, коаутор изузетне монографије „Жичка Епархија – Осам векова светосавског континуитета“ која је ових дана изашла из штампе и коју топло препоручујемо широј читалачкој публици. Та монографија је једна обимна студија којом је представљено осмовековно културно наслеђе везано за ову светосавску епархију.

Овим предавањем је завршен циклус предавања којим је Црквена општина Свети Сава у Краљеву, са благословом Епископа жичког г. Јустина, покушала, надамо се и успешно, да дȃ свој допринос прослави ове значајне годишњице.

Овим путем Вас позивамо да 6. октобра 2019. године у 9 часова узмете учешћа у литургијској прослави којом ће началствовати Патријарх српски г. Иринеј уз саслуживање Сабора архијереја Српске Православне Цркве у манастиру Жичи.

Извор: Епархија жичка