Историја Православне Цркве у Белгији

Центар за истраживање и друштвено-политичке информације објавио је L’Église orthodoxe en Belgique [Православна црква у Белгији] оца Сергија Модела (Courrier hebdomadaire #2399-2400,  60 стр., 12.40 евра).

“Православље је једно од шест верских заједница које је службено признала белгијска држава (с римокатолицизмом, протестантизмом, англиканиством, јудаизмом и исламом).

Овим правним статусом, који датира из 1985. године, православнима Белгије гарантују се три права: признавање (у почетку од стране Белгије, а данас три од региона и Заједнице немачког говорног подручја) одређених парохија, са платама за њихове свештенике и могућности за финансијску помоћ; могућност присуства у медијима (радио и телевизија), као и у болницама и затворима; и организовање курсева о Православљу у јавним образовним установама.

Данас број православних хришћана који живе у Белгији износи око 100.000 људи заједно (Грци, Руси, Румуни, Срби и др.). На белгијској територији има више од шездесет православних богослужбених места: парохијске цркве, капеле, мисије и мале манастире. О њима се старају три архијереја који живе у земљи, око педесет свештеника и петнаест ђакона. Ови чланови клира припадају различитим јурисдикцијама (Цариградској Васељенској Патријаршији, или патријаршијама Москве, Румуније, Бугарске, Србије или Грузије). Заиста, ако је Православна црква у Белгији уједињена заједничком вером и идентитетом, она се одликује и релативно сложеном организационом разноликошћу.

Књига  L’Église orthodoxe en Belgique излаже историју православног присуства у Белгији од његових почетака у 19. веку. Приказано је и тренутно стање ове Цркве на белгијској територији, посебно њена унутрашња организација и међуцрквени односи. Она се бави признавањем православног богослужења од стране белгијске државе и, најзад, анализира однос између православних Цркава и европских институција. Осим тога, спомињу се нека отворена питања о којима се разматра унутар и изван православне заједнице.

Извор: Orthodoxie.com (са енгелског Инфо служба СПЦ)