Историјска црква у јужној Турској обновљена после 142 године

Отприлике 14 км од центра Алање, близу летовалишта Анталија, а у селу Хаџи Мехметли, налази се грчка православна црква Светог Ђорђа, коју сад обнавља општина. Општина Алања надгледа обнову, која кошта 138.000 турских лира. Црква ће се користити за богослужења, као културни центар и као сала за разне прилике.

Власничка права су 2013. године пренета на Директоријат фондација Општине Алања на десет година. Обнову цркве је одобрио анталијски Одбор за заштиту регионалних, културних и природних споменика, и очекује се да буде окончана у року од четири месеца.

Изјавивши да је Алања вековима била дом многим цивилизацијама, градоначелник Алање Адем Мурат Јучел је рекао: „Да бисмо заштитили историју Алање, морамо почети да обнављамо и цркву због туризма у овом крају.“

Тачан датум подизања цркве непознат је. Према натпису, који је урезан на грчком и турском језику и изложен у Музеју Алање, последњии пут је обновљена 1873. године. До 1924. црква је стално коришћена.

Однедавно је коришћење зграде цркве доживело праву ренесансу, пошто је омогућено да је руски православни хришћани у Анталији могу користити једном месечно за богослужења.

Грађевина ће сад бити обновљена у смислу да буде што сличнија првобитном стању. Званичник из општине је казао да они имају податак да је коришћена као богослужбено место све до 1922. када је дошло до размене становништва између Грчке и Турске. После тога верници су могли да се овде моле само посебним данима и са специјалном дозволом.

Извор: ОСР