Историјска литија у Херцег Новом

Молитвени вход свештенства и верног народа од цркве Вазнесења Господњег на Топлој до манастира Савина 8. марта 2020. године пратио је благослов иконе Пресвете Богородице Савинске.

Литију је предводио Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије. По доласку литије у манастир Савину, владику Теодосије и сабране вернике је прво поздравио игуман савински Макарије:

-Можда нисте сви знали али вечерас смо учествовали и учествујемо у историјској литији на чијем челу се вечерас налазила икона Пресвете Богородице Савинске која је пре 250 година сачувала ову свету обитељ и овај град. И ево после толико времена прошла је поново улицама овога града и ви сте вечерас живи сведоци да је овај народ жив и да ће остати жив, све док буде ишао за истином, за правдом и за истинитим Богом.

Најављујући обраћање владике Теодосија он је казао да је донео благослове свих оних светитеља са Косова и Метохије који су свој живот положили за веру и отачаство. -Вечерас су са нама сви они дошли у лику епископа Теодосија и они се моле за нас и у овој светој литији вечерас и они су били са нама и остаће са нама док је света и века, рекао је савински игуман.

-Рече отац Макарије да је мала порта овог манастира да прими све вас вечерас. У том тренутку родила ми се мисао да је довољно широко наше срце, да сви можете да станете у њега. И срце свих вас које прима ближње у њега. То је Божја заповест о љубави, да изнад свега љубимо Бога, Цркву Његову Свету и да љубимо једни друге. Овај догађај, ова литија, молитва, то најбоље потврђују, рекао је владика Теодосије.

-На данашњи празник, у Недељу Православља, свуда се чине литије са иконама у знак победе Православља над јереси и правог учења над лажним. Ја сам много благодаран Богу и свима вама на вашој љубави што сам био учесник једне овакве литије јединствене и можда најлепше и највеће у мом животу у Недељу Православља. Ово је дар Божји, ово је дар Мајке Божје свима нама, казао је владика Теодосије и додао:

-Обилна киша која је вечерас пратила литију благослов је Божји који показује колика је љубав и решеност народа Божјег да сачува оно најсветије, а то су светиње и вера православна. Чувајући своје светиње ми тиме чувамо и своје биће. И оно што смо били и што јесмо и што треба да будемо. Ми који долазимо са Косова и Метохије добро знамо шта значе светиње за све нас. Оне су нас одржале и светиње чине да истрајемо на нашем путу Христовом, путу Крста, страдања али и Васкрсења, казао је Епископ рашко-призренски.

-Данас се тако громогласно у Црној Гори ори „Не дамо светиње!” зато што се Црна Гора, прошавши своју голготу и време у којем су светиње много пострадале од руку оних који не знају за Бога, обновила. Све у историји што је часно и поштено, бивало је управо када нам је било тешко и када смо у тим невољама и тешкоћама тражили  помоћ Божју. Прошли смо ми многа страдања, многе ратове али сачували смо своју веру и то је оно што је Божје у нама. Наше уздање је у Мајку Божју, у свете који су нам заступници и у помоћ Божју”, закључио је Владика.

Раније у току дана, у цркву Вазнесења Господњег на Топлој донета је чудотворна икона Пресвете Богородице Савинске, да би током литије на чијем челу је ношена била враћена у манастир Савину.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Историјска литија у Херцег Новом
Историјска литија у Херцег Новом
Историјска литија у Херцег Новом
Историјска литија у Херцег Новом