Историјски замак постаје „туристички“

Историјски Румкале („Римски замак“), који је био стециште многим цивилизацијама током историје и један од важних центара старог хришћанства, налази се у процесу обнове већ више од две године.

Румкале са околином, који се налази у југоисточној провинцији Газиантеп, дом је грађевина из доба Урарту, вавилонске, сумерске, селџучке и отоманске цивилизације.

Област су држали под окупацијом разни византијски и јерменски заповедници током средњег века. Замак је служио као седиште Патријарха јерменског у 12. веку.
Од 1203. до 1293. године замак је био резиденција врховног поглавара (Католикоса) поновно сједињене Јерменске Цркве. Године 1293. овај замак су заузели Мамелуци из Египта након дуге опсаде.

Обнова манастира

Радови на обнови тренутно трају у манастиру Баршавма, који је саграђен у 13. веку и који се налази на северном крилу замка.

Гувернер области Јавузели Омер Фарук Гунген рекао је да је Румкале био скривено уточиште и сјајна звезда југоисточног анадолијског региона. Он је поменуо да је овај замак битан и за природу и за верски туризам, јер туристи треба да сазнају о овим рушевинама, њиховој историји, као и о природним лепотама овог региона.

Гунген је додао да ће регионална влада финансирати изградњу садржаја у овој области за туристе тако да могу дуже да проведу своје време овде. Главни циљ је да Румкале повећају свој допринос турској економији. Главни директор ископавања и обнове овог комплекса, Бора Чем Севенчан, рекао је да Румкале има важност и у погледу историје уметности и заједничког наслеђа човечанства.

Извор: Хуријет Дејли Њуз