Истраживање показује да број евангелиста расте у Никарагви

Најновије истраживање фирме М&R Consultores показује да су већина Никарагванаца верници, а одражава повећање броја становника које се декларишу као евангелисти по вероисповести.

Већина становника Никарагве и даље су католици (45.9%), према резултатима Система надгледања јавног мњења, које је спровела фирма М&R Consultores. Међутим, број евангелиста наставља да расте, тако да се 30,8% становништва изјашњава да су те вероисповести.

У истраживању, које је спроведено између 13. до 29. децембра 2014. године, учествовало је 1720 особа из 55 општина ове земље, са нивом поузданости од 95% и маргиналном грешком +/- 2.

У том истраживању 20.3% становника Никарагве изјаснило се да не припада ниједној религији.

Подаци истраживања показују да су места где живи већина људи католичке вероисповести на северу земље (55,3%), њеном  централном делу (50,6%) и на западу (48,6%), док већина која се декларише као евангелисти живе на Карибима (63,6%) и у југоисточном делу Никарагве (30,3%).

Од оних који су се изјаснили да не припадају ниједној вероисповести, већина живи у Манагви (27.5%), на западу (26.1%) и у централном делу земље (21.3%).

Током овог истраживања дошло је и до сазнања колико пута верници посећују цркве и конгрегације. Тако,  49.2% испитаника посећује два до три пута недељно своју цркву или конгрегацију, 11.8%  иде сваког дана, 9.2% испитаних иду три до четири пута, док 29.8% Никарагванаца испитаних у овом истраживању уопште не иде у цркву, нити на црквена дешавања.

Директор М&R Consultores г. Раул Обрегон објашњава да истраживање показује да већина Никарагванаца има потребу да, због својих проблеме, стекне унутарњу снагу коју налазе у вери.

Извор: Noticia Cristiana.com