Италијанска влада забранила еутаназију

Влада Италије забранила је једној болници да искључи апарат за одржавање живота пацијенткињи која је у коми од 1992. године, иако је Касациони суд одобрио ту процедуру.

"Мој је задатак да упутим такву директиву како би све здравствене установе поштовале обавезу да се свакоме гарантује право на храну и хидратацију у коми", рекао је министар здравства Маурицио Сачони. Према његовим речима, против закона би било искључити апарате пацијенткињи Елуани Енгларо (37), која је у коми од 1992. године. Касациони суд је 13. новембра одобрио еутаназију, али је ту одлуку жестоко критиковао Ватикан, оценивши да је "пацијенткиња шаље у смрт".


Отац пацијенткиње већ годинама тражи еутаназију за своју ћерку, наводећи да би она сама то желела. Не наводи се тачно у којој болници се она налази, већ да је у питању верска здравствена институција. Елуана Енгларо се налази у коми после тешке саобраћајне несреће.

Еутаназија је убиство из милосрђа или самилости, односно омогућавање лаке и безболне смрти неизлечивим болесницима који трпе неиздрживе болове. Еутанизација, која изазива велике полемике у свету, законски је дозвољена у Швајцарској, Холандији, Белгији, у америчким државама Орегон, Колумбији, као и неким деловима Аустралије. Јапан није легализовао убиство из милосрђа, али постоји могућност да се обави, ако се испуне прецизно дефинисани услови.

Постоје неколико врста еутаназија - вољна еутаназија када пацијент болујући од неизлечиве болести с великим боловима сам жели еутаназију и невољна еутаназија када особа није у стању да одлучи сама, јер је у коми. Постоји и активна и пасивна еутаназија. Активна еутаназије је када када сам лекар прекида живот свом пацијенту и пасивна (асистирано самоубиство), када лекар обезбеђује средство којим ће особа сама извршити еутаназију.

Извор: БЕТА, Блиц