Itinerarium Romanum Serbiae

Itinerarium Romanum Serbiae
Itinerarium Romanum Serbiae
Itinerarium Romanum Serbiae
Itinerarium Romanum Serbiae

У Војном музеју у Сантјагу де Чилеу 16. априла 2016. године отворена је изложба  “Itinerarium Romanum Serbiae” Археолошког парка "Viminacijum" у Србији. На отварању изложбе коју је отворио директор Војног музеја у Сантјагу де Чиле, дивизијски генерал Хозе Кичеро Сантос, а поздравни говор одржали су и ректор универзитета Бернардо Охигинс у Сантјагу др Клаудио Ескобар, директор Археолошког института САНУ проф. др Миомир Кораћ, као и Ректор "Мегатренд" Универзитета проф. Слободан Пајовић, без чије помоћи ова изузетно занимљива поставка коју су до сада имали прилике да виде становници САД, Бразила, Аргентине, Парагваја, Уругваја, Малте и Италије, не би стигла у Чиле.

Биле су присутне уважене званице војног естаблишмента Чилеа и чланови дипломатског кора у Сантјагу, међу којима и конзул Руске Федерације у Чилеу г. Владимир Прошин. Такође на отварању изложбе је присуствовала и саветник Амбасаде Србије у Буенос Аиресу гђа Татјана Цонић, представници српске колоније у Чилеу, као и старешина парохије Светог Николаја Жичког у престоници Чилеа јереј Душан Михајловић.

После уводних говора, гости су имали прилику да погледају документарни филм о Археолошком парку "Виминацијум", као и да пробају јела припремљена према оригиналним римским рецептима из епохе процвата Виминацијума која су припремиле чланице делегације и научне сараднице Археолошког института САНУ, Емилија Николић и Јелена Анђелковић. Овим је на веома симпатичан завршена презентација ове поставке, која ће бити отворена до 28.априла.