Ивањдан у Бијешеву

Ивањдан у Бијешеву
Ивањдан у Бијешеву
Ивањдан у Бијешеву
Ивањдан у Бијешеву

Храм Рођења Светог Јована Претече у Биљешеву, општина Какањ, прославио је у понедјељак, 7. јула, храмовну славу Ивањдан.

На Светој литургији служеној у биљешевском храму началствовао је парох билећки протојереј-ставрофор Драго Цвијановић, а саслуживали су протонамјесник Бојан  Глишић из Зенице и надлежни парох какањски јереј Марко Малеш. Након Литургије обављен је славски обред и литија око храма.

Уз десетак вјерника преосталих након ратних дешавања на парохији биљешевској, прослави храмовне славе присуствовало је и још стотињак некадашњих житеља овог краја, пристиглих са разних страна Републике Српске, Србије и иностранства.

Прота Драго Цвијановић, и сам родом из Биљешева, поздравио је окупљене вјернике и, честитајући им велики празник и храмовну славу, рекао да су нас Господ и Свети Јован Претеча и Крститељ сабрали су у овом храму, смјештеном на врху брдашцета као на гори таворској, на Свету Евхаристију, да би, примивши Тијело и Крв Христову, окајали своје гријехе и тражили од Бога милост и спасење.

„Сабрали смо се са разних страна, као и ових села која су у протеклом рату опустјела од нас православних. Али, хвала Богу када имамо бар један дан у години да се састајемо, радујемо и сјетимо се и добрих дана које смо проживјели овдје и свих оних који су се у Господу преставили, који данас заједно с нама славе,“ нагласио је отац Драго.

Он је додао да човјек као појединац не може опстати у овом свијету, него само у љубави заједници са другим људима, те нас је Бог и сабрао са разних страна да би данашња Света Евхаристија била слављена из многих уста.

Надлежни свештеник, отац Марко Малеш честитао је и захвалио куму и домаћину славе Горану Купусовићу и његовој породици, данас настањеним у Лозници, који је, поред славског жита и колача, припремио и трпезу љубави за све присутне.

Биљешевски храм освештан је 1908. године. Парохија биљешевска је, прије посљедњег рата у БиХ, бројала око 450 домаћинстава, да би током рата црква била спаљена, а скоро сви парохијани су избјегли. Храм је обновљен 2003. године, а парохија данас има девет домаћинстава.

Извор: Митрополија дабробосанска