Ивањдан у Епархији осечко-пољској

Ивањдан у Епархији осечко-пољској
Ивањдан у Епархији осечко-пољској
Ивањдан у Епархији осечко-пољској
Ивањдан у Епархији осечко-пољској

У капели Рођења Светог Јована Крститеља у Негославцима,7. јула 2016. године, Литургију поводом храмовне славе служио је протојереј-ставрофор Драгомир Живанић, парох негославачки, а на литијском ходу и освећењу кољива учешће су узели протојереј Ђорђе Ковачевић, парох мирковачки, и јереј Милош Кузмановић, парох ороличко-чаковачки, који је произнео пригодну беседу окупљеном верном народу.

Певницу су водили теолози Младен Живанић и Мирослав Мишановић. Након Литургије, славски кум - одборник Стојан Планинац са породицом - припремио је послужење за присутне. За следећу годину кумство је преузела Анастасија Ангелов из Негославаца.

И ове године прослава Рођења Светог Јована Крститеља и Претече Господњег у Кнежевовиноградској парохији почела је дан раније, отварањем црквено-народне манифестације ''Ивањски дани''. У поподневним часовима уочи празника служило се празнично вечерње, уз освећење ивањског цвећа и плетење венаца у порти Светог храма Ваведења Пресвете Богородице, које су организовали Црквеноопштински Управни Одбор и СКД Просвјета.

Ивањски венци се плету од ивањског и другог ливадског цвећа. Њима се украшавају хришћански домови, а венац цвећа символизује лепоту природе коју је Бог створио и човеку дао на уживање и коришћење. Цвеће у венцу подсећа хришћанина да његов живот треба да буде украшен врлинама и добрим делима, да би на крају свог земног живота заслужио вечни венац у Царству небеском. Ове године, приликом плетења венаца у црквеној порти био је присутан и ликовни уметник и наставник ликовног васпитања господин Срето Балаш из Каранца, који је својим умећем и знањем забележио на платну како се плету ивањски венци и постављају на крстове и православне домове. Ово је један од додатних разлога што је овогодишња прослава Ивањских дана у Кнежевим Виноградима у потпуности успела.

Извор: Епархија осечко-пољска