Ивањдан у Миочићу

Ивањдан у Миочићу
Ивањдан у Миочићу
Ивањдан у Миочићу
Ивањдан у Миочићу

На празник Рођеља Светог Јована Претече, 7. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Миочићу.

У храму посвећеном овом светитељу епископ Фотије честитао је верницима празник и обратио им се са неколико речи о животу Светог Јована: -Данас прослављамо великог угодника Божјег који је читав живот провео у пустињи. Када се појавио на реци Јордану да проповеда покајање народу је сама његова појава била чудесна и многи су мислили да је управо он обећани Спаситељ света. На то Свети Јован одговара да он није месија, већ Његова претеча и да је дошао да припреми пут за Његов долазак. Таква је мисија Светог Јована до дана данашњег, да кроз покајање призива народ Богу, Светој Литургији и свакоме добром делу.

-Свако од нас требао би да се запита има ли у његовом животу простора за покајање, важи ли и за нас реч Јована Крститеља. Небитно је да ли је неко монах, свештеник или само верник, свако треба да преиспита себе и схвати постоји ли нешто што чинимо, а да је противно закону Божјем. Управо то је простор за покајање које нас једино може вратити на прави пут и приближити Царству Небеском. Искушења су постојала од постанка света, али се данашње време одликује филозофијом да човек треба да мисли само на себе, да живи као да је све дозвољено, поручио је Владика и додао:

-Насупрот модерној филозофији Црква нас поучава да нам је све дозвољено, али нам није све на корист, јер постоји више од овог земаљског живота, а оно што у њему чинимо предодредиће наше место у Вечном животу“.

На крају беседе Епископ далматински је захвалио свима који су помогли обнову овог светог храма који је место светог сабрања српског православног народа са ових простора, али и важан део наше историје.

Извор: Епархија далматинска