Ивањдански сабор на Лукову

Молитвеним сабрањем у цркви Светог Јована Крститеља у Лукову код Никшића прослављен празник Рођења Светог Јована Претече и слава овог светог храма. Свету Литурију служило је свештенство архијерејског намјесништва никшићког: протојереј-ставрофор Драган Крушић, јереји Слободан Јокић, архијерејски намјесник и парох луковски, Мирко Вукотић и Никола Зечевић.

Вјерни народ овог краја, окупљен у празничном богослужењу, приступио је Светом причешћу. Освештано је славско жито и преломљен крсни колач. Пригодном бесједом обратио се свештеник Слободан Јокић, честитајући својим парохијанима храмовну славу и празник Рођења Светог Јована Претече и Крститеља Господњег.

"Нека буде срећан овај наш сабор при цркви Светог Јована на Лукову, а сабор нам је Бог оставио да саборујемо и окупљамо се на њему. Још од кад је Бог стварао свијет, сабор Свете Тројице је слика и прилика онога како ми треба да се сабирамо у љубави и слози. На такав начин је Бог створио човјека и свијет, тако је и нама дао да се окупљамо око имена Његовог и ми се, хвала Богу, окупљамо разним приликама и поводима. Сабор је кад се дијете роди, сви се окупљају, радују и веселе. Сабор је кад се женимо и удајемо, и опет се сабирамо да заједно прослављамо“.

"Сабор је и кад нас Господ призове да идемо тамо гдје је Царство праведних и тада се, опет, окупљамо, а најљепши сабор је око храма Божијег, који су нам преци оставили да га чувамо и пазимо, да га украшавамо и о њему бринемо. То су наши стари, који овдје почивају, оставили у аманет сваком од нас, да се име Божје чува, јер као што име Божје чува сваког човјека, тако и ми морамо да чувамо и пазимо храм Божји, да чувамо све оно што су наши остављали храму Божјем. То је највећа светиња и нека Бог да нико не одступи од храма, него нека сви буду призвани да се окупљају, као што се ми окупљамо да прослављамо име Свете Тројице, име и част Сабора Светог Јована и Његовог рођења, да прослављамо све оно што је добро, лијепо и племенито“, казао је јереј Слободан Јокић.

Након Литургије уприличена је трпеза братске љубави. Домаћин славља био је Драган Вукотић, а дио славског колача преузео је Божидар Вучковић, који ће бити домаћин славе, у име Светог Јована Крститеља, на Лукову идуће године.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка