Из Антиохијске Патријаршије

Из Антиохијске Патријаршије
Из Антиохијске Патријаршије
Из Антиохијске Патријаршије
Из Антиохијске Патријаршије

Патријарх антиохијски и свег Истока Јован Х у Немачкој: заштитита хришћана је битна за успостављање мира

У оквиру посете Немачкој, поводом васпостављања парохије Антиохијске Патријаршије, приређена је вечера у част Патријарха Јована Х у суботу 14. септембра 2013. године. Вечери су присуствовали Епископ Августин (Васељенска Патријаршија) и други значајни представници Цркава и верских заједница у Немачкој.

Патријарх Јован је том приликом одржао говор у коме је, између осталог, истакао значај хришћанско-муслиманске сарадње у Сирији и аутентичност њиховог суживота у региону.  Такође је подсетио да Антиохијска Црква трага за решењем проблема путем дијалога у циљу изналажења мирног политичког решења као јединог начина превазилажења постојеће кризе у Сирији.

Његово Блаженство је началствовало Светом Архијерејском Литургијом у цркви Светог Димитрија у Келну уз саслужење више представника помесних Православних Цркава и у присуству представника Римокатоличке и Протестантске Цркве, свештеника и великог броја верника који су дошли из разних парохија у Европи.

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока Јован Х посетио је и парохију Светог Ђорђа у Келну. Истог дана сусрео се и са представницима  Савезног удружења Арамејаца у Немачкој.

Патријарх антиохијски сусрео се са директором IOCC у Келну

Патријарх Јован сусрео се 12. септембра 2013. године  са г. Константином Триандафилом, директором Међународног православног хришћанског доброчинства (IOCC), једне од организација које пружају помоћ у Сирији. Разговарали су  о могућностима да се прошири дело помагања у Патријаршији и да се помогне развој инфраструктуре болнице у Алхосну у Хришћанској долини. Г. Трандафилу је истакао значај рада који је постигнут  преко Одељења за васељенске односе и развој у Грчкој Православној Патријаршији антиохијској и свег Истока.

Извор: Антиохијска Патријаршија