Из Божићне посланице Антиохијског Патријарха Јована

У посланици се, између осталог, каже:

...Данас смо позвани да будемо уједињени, и да следимо пример Пресвете Дјеве Марије и свих Апостола. Њихово јединство повезано је са несумњивом надом у Бога који је однео победу над смрћу. Они су закопали страх због свог јединства и љубави. И при том смо позвани, колико је то могуће, да закопамо наша страдања тако што чувамо јединство душа и срца без обзира на географске раздаљине. Антиохија представља она срца која су везана за Исуса.

Као хришћани од Истока, позвани смо да гледамо у Исуса, Који се није оваплотио у данима бољим него што су наши данашњи. Због Његове љубави ми смо поставили Његово Име да буде прво у Антиохији, и са силом Његовог Крста наши прадедови су живели на овој земљи. Ми смо на њој и ми потичемо из ње. Ми смо рођени у њеној материци и бићемо сахрањени у њој. Ми стојимо овде, и ми ћемо носити крст угледајући се на пример нашега Господа. И онима који отимају наше људе поручујемо: Ми смо део овог Истока. У њему живимо заједно са својом браћом из других области. Ми нећемо штедeти на покушајима да останемо у овој земљи бранећи своју историју и своје постојање.

Ми се молимо данас за мир у Сирији, и за стабилност у Либану. Молимо се за страдални Исток, за Палестину која крвари.  Молимо се за бескућнике, за избегле, за изгубљене, за отете, и за мученике. Ми се молимо Пресветој Богородици дам ниспошље мир душама нашим, јер то је семе мира и на земљи. Молимо се да заштити сву њену отету децу, међу њима и два епископа Алепа, Јуана Ибрахима и Булоса Јазигија. Молимо се Њој да буде са нашим народом свуда где је дарујући човечанству милост Чеда  мира и Оца милосрђа.

О Исусе, који си снисходио к нама као Дете! Дођи и испуни нас обиљем твоје милости, чувај нашу децу и родитеље. Дођи и обитавај у пећини наших душа и украси наше мисли твојом блиставом  светлошћу. О Исусе, чије присуство нас испуњује миром, благослови наш живот! Умири снагом Твојег тиховања сваки неред, страх и немир. Подучи нас да певамо заједно: „Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.“

Извор: Антиохијска Патријаршија