Из Божићне посланице Сверуског Патријарха Кирила

... Данас бих хтео да се посебно обратим житељима Украјине. Братоуибилачки сукоб, који је настао на украјинској земљи, не треба да раздељује нас децу Цркве сејући у срцима мржњу. Искрени хришћанин не може мрзети своје ближње, нити пак даљње. „Чули сте – овако се обраћа Господ онима који Га склушају – да је казано: Љуби ближњега свога и мрзи непријатеља свога. А Ја вам кажем: Љубите непријатеље своје ... да будете синови Оца вашега који је на небесима, јер Он својим сунцем обасјава и зле и добре“ (Матеј 5,43-45). Нека ове речи Спаситељеве буду за све нас руководство у животу, и нека злоба и мржња никада не нађу места у нашој души.

Позивам сва чеда многонационалне Руске Православне Цркве да удвостручите своје молитве за најбрже потпуно окончање непријатељстава у Украјини, за исцељење рана, како телесних тако и душевних, које је рат нанео људима. И у храму и у домовима искрено заиштимо то од Бога, а помолимо се и за оне хришћане који живе далеко од својих земаља и страдају у оружаним сукобима.

У овој светлошћу обасјаној божићњој ноћи и у остале светле дане величајмо и узвисујмо Спаситеља нашега и Господа, који је благоизволео из свог великог човекољубља сићи у овај свет. Слично библијским мудрацима, и ми принесимо Богомладенцу Христу своје дарове: уместо злата – своју искрену љубав, уместо тамјана – топлу молитву, уместо смирне – племенито и љубазно понашање према ближњима и даљњима...

Извор: Московска Патријаршија (Р.Ракић)