Из Далмације

Из Далмације
Из Далмације
Из Далмације
Из Далмације

Задар - У Недељу Православља, Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Илије у Задру уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске. Епископ Фотије је говорио о значају празника Недеље Православља и нагласио да је то празник у којем православна Црква прославља победу православља над свим јересима кроз историју Цркве. Поред тога, eпископ Фотије је сабрани народ позвао да чувају своју веру, да посте, да се моле Богу и да живе у љубави према Богу и према ближњима. После sвете Литургије приређена је трпеза љубави у просторијама ЦО Задар.

Потом је eпископ Фотије у пратњи надлежног пароха задарског протојереја-ставрофора Петра Јовановића и служашчег свештенства обишао парохију Смоковић и тамо обавио освећење звона за обновљени храм Светога Георгија у Смоковићу, који је у последњем недавном рату био потпуно миниран. Молимо све вернике смоковићкога краја да и даље помажу обнову цркве Светога Георгија у Смоковићу.

Ђеврске - У ноћи између 7. и 8. марта 2014. године проваљена је црква Светог Илије у Ђеврскама. Непознати починитељи или више њих обили су улазна врата и насилно ушли у храм. Надлежни свештеник протонамјесник Ђорђе Веселиновић је обавијести полицију, која је извршила увиђај. Овом приликом причињена је и већа материјална штета. Надамо се да ће полиција пронаћи починетеље овог недјела.

Манастир Крка - Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 8. марта 2014. године свету архијерејску Литургију у манастиу Крки уз саслужење свештенства и монаштва Епархије далматинске. Епископ Фотије је говорио о Светом Теодору Тирону, нагласивши да је овај ранохришћански мученик пострадао у IV  веку у време гоњења Цркве од стране безбожних римских императора. - Свети Теодор Тирон посебно близак нама у Српској Православној Цркви, јер се његове свете мошти чувају у манастиру Хопову у Фрушкој Гори, истакао је Владика.

Книн - Његво Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 7. марта 2014. године Пређеосвећену Литургију у Книну уз саслужење книнскога свештенства. Епископ Фотије је говорио о значају поста за духовни живот хришћана и рекао да је пост био традиција у српскоме народу, у српским селима и у градовима и да тој традицији треба да се вратимо, да постимо свих четрдесет дана како је Црква прописала. Прије свега из духовних разлога, а потом из медицинских и здравствених, јер данас модерна медицина говори да је пост лек за све болести. Духовни смисао поста је да се боримо са собом, са својим гресима, својим слабостима и да се измирујемо са Богом и са ближњима. То је основна порука поста.

Извор: Епархија далматинска