Из Епархије аустријско-швајцарске

Из Епархије аустријско-швајцарске
Из Епархије аустријско-швајцарске
Из Епархије аустријско-швајцарске
Из Епархије аустријско-швајцарске

На празник Богојављења светом Литургијом у Другом бечком округу, у храму Васкрсења Господњег, началствовао је настојатељ храма јереј Драго Вујић. Старешини су саслуживали јереј Драган Бирташевић и ђакон Филип Милуновић. У својој беседи, отац Драго је појаснио многобројном присутном народу значај великог чина водоосвећења, нагласивши неопходност црпљења и пијења свете воде у страху Божјем који верник треба да има у себи како би света водица била на здравље и спасење. Такође је објаснио да су на овај велики празник све воде освећене. Након примања светих тајни, верници су присуствовали великом водоосвећењу у самом храму, а након истог, у духу беседе старешине храма да су све воде овога дана освећене, свештеници су заједно са народом кренули у литију до реке Дунава, појући тропар празника. Крај реке је такође свечано обављено велико водоосвећење. Након овог чина, отац Драго се још једном обратио присутнима поздравивши све са речима: Бог се јави, а народ му је свесрдно одговорио: Заиста се јави!

У Недељу по Богојављењу у Саборном храму Светог Саве, Његово Пресвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету ахијерејску Литургију. Епископу су саслуживали архијерејски намесник протојереј-ставрофор Крстан Кнежевић, проф. др Владимир Вукашиновић, професор на Богословском факултету у Београду, проф. др Бобан Димитријевић, професор у Богословији Светих Кирила и Методија у Нишу, јереј Милутин Михаиловић из Атине и протођакон Милош Ждралић. На крају свете Литургије, Епископ је у у веома надахнутој беседи верном окупљеном народу објаснио значај Богојављења, суштину крштења Господа Исуса Христа у реци Јордану, као и то да је Господ Исус Христос после тога чина крстио своје апостоле.

После свете Литургије, владика Андреј је вернима у храму представио свештенике који су саслуживали и обнародовао да ће Епархија аустријско-швајцарска ускоро постати богатија за још двојицу свештенослужитеља: г. Михаило Смиљанић, дипломирани теолог и вероучитељ биће рукоположен у чин свештеника и постављен на место рачуноиспитача Епархије, а г. Јован Говедарица, дипломирани теолог и вероучитељ из Беча биће рукоположен у чин ђакона и служиће у храму Рођења Пресвете Богородице у 16. округу у Бечу. На крају службе, Владика је свима окупљенима поделио антидор.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска