Из Епархије аустријско-швајцарске

Из Епархије аустријско-швајцарске
Из Епархије аустријско-швајцарске
Из Епархије аустријско-швајцарске
Из Епархије аустријско-швајцарске

Куфшатјн - У недељу, 25. октобра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Куфштајну. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Слободан Милуновић, Архминадрит Козма из Швајцарске, јереј Александар Станковић, јереј Љубомир Болић као и ђакон Филип Милуновић и ђакон Јован Болић. Током свете Литургије, Епископ Андреј рукоположио је парохијског ђакона Јована Болића у чин свештеника. Отац Јован ће бити парох куфштајнски и настојатељ храма Светог Висариона. Епископ Андреј обратио се новорукоположеном о. Јовану Болићу са срдачном поуком и честиткама.

Литургији су присуствовали градоначелник Куфштајна  Мартин Крумшнабел (Martin Krumschnabel), директорица основне школе у Линцу Елизабет Гринбергер (Elisabeth Grünberger), католички жупници: Матиас Оберашер (Mathias Oberascher), Кристијан Монтина (Kristijan Montina), Мирко Бобаш (Mirko Bobas) и Јохан Хас (Johann Haas). Након поделе антидора уследила је трпеза љубави на којој се о. Љубомир Болић, обратио новорукопложеном брату и свештенику са бираним речима изразивши своју духовну радост. Поред родбине и пријатеља, као и парохијана, учешће у свечаности узели су и верници из парохија Беч, Енс и Линц.

Беч - У петак, 23. октобра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско швајцарски служио је призив Светог Духа пред почетак скупштине и заседања, и на тај начин је благословио почетак седнице Епархијског управног одборa Епархије аустријско-швајцарске. После службе, Епископ се бираним речима обратио члановима ових епархијских тела и свима присутнима објаснио овај молитвени чин који се служи у посебним приликама. У суботу, 24. октобра у Саборном храму Светога Саве, Свету Литургију је уз присуство Епископа служио Архијерејски заменик прота Крстан Кнежевић, уз саслужење Архијерејских намесника Епархије и бечих ђакона. После Литургије, чланови ЕУО-а обишли су радове на реконструкцији и адаптацији Владичанског двора и епархијског центра.

Радна седница Епархијског управног одборa Епархије аустријско-швајцарске одржана је из два дела у библиотеци храма Васкрсења Христова у Бечу. На овом редовном заседању чланови Одбора упутилису поздравни телеграм Његовој Светости Патријарху Иринеју, а потом је Епископ обавестио присутне о својим делатностима од претходне седнице наовамо. У наставку усвојени су важни Извештаји о раду Епархијског управног одбора. Прочитане су и усвојене Президијалне одлуке Епископа, а донешене су и друге битне одлуке. Сви аспекти духовног и материјалног деловања у Епархији аустријско-швајцарској размотрени су током вишечасовне конструктивне седнице, у којој су сви чланови учествовали врло активно. На крају заседања, Епископ Андреј је заблагодарио присутним члановима Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу њихове одговорне службе.

Тајнхау - У петак, 16. октобра 2015. године, Њеогово Преосвештенство епископ аустријско-швајцарски г. Андреј одржао је предавање у Тајнаху у Корушкој. Предавање је одржано у римокатоличком просветном дому Содалитас. Тема предавања била је: Одговорност хришћана у данашњем времену, а предавачи су поред Епископа Андреја били Надбискуп београдски Станислав Хочевар и председник задужбине PRO ORIENTE др Јохан Марте (Dr. Johann Marte). Предавању је присуствовао и амбасадор Аустрије у Словенији ЊЕ г. Клеменс Која у пратњи супруге. Уводну реч изговорили су др Енгелберт Гугенбергер (Generalvikar Dr. Engelbert Guggenberger) и организатор скупа Јоже Копеиниг (Rektor Joze Kopeinig). Интересовање публике било је велико. По завршетку предавања, постављен је велики број питања, на која су предавачи давали стручне одговоре.

Београд - 60. Међународни сајам књига у Београду, на коме учествује више од 800 излагача и који је једна од највећих манифестација у Европи после сајма у Франкфурту, посетио је у понедељак, 26. октобра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј. Владика Андреј је водио многе разговоре са издавачима и представницима књижара. Током обиласка сајма, Епископ је разгледао изузетно лепо уређене штандове и најновија капитална издања из области православног богословља. Истога дана Епископ Андреј је посетио Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска