Из Епархије бихаћко-петровачке

Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије у недељу, 24. августа 2014. године, служио је авету архијерејску Литургију у храму Преподобне мајке Параскеве – Свете Петке у Пљеви код Шипова.

Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Мирослав Гаврић парох герзовачко-бараћки, Драган Шкалоња парох буковачко-дринићки, протосинђел Венијамин (Ковачић), јереј Здравко Богојевић и ђакон Никола Перковић. Током свете Литургије Епископ Атанасије одликовао је јереја Здравка Бгојевића чином протојереја.

На крају Литургије епископ Атанасије одржао је бесједу на одељак прочитаног Еванђеља по Матеју.

Након беседе и благослова Епископа Атанасија верни народ са својим Епископом послужен је у црквенопарохијској сали Црквене општине Пљева трпезом љубави за коју се побринуо парох пљевско-мујџићки јереј Милош Црепуља и Драгољуб Вујковић, Председник Скупштине Општине Шипово, који је и родом из Пљеве.

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије у суботу, 23. августа, посетио је на Мањачи село Ситницу и манастир Трескавац у општини Рибник. Циљ посете био је обилазак и надзор храмова који су у изградњи. У селу Ситници израдња храма посвећеног Светом Пророку Илији започета је 2009. године. До данас се са радовима стигло до крова храма на којем се тренутно зидају звоник и купола. Надлежни свештеник Бошко Максимовић дочекао је Епископа Атанасија и упознао га са детаљима градње, а заједно су прегледали и пројекат храма.

Након Ситнице, Епископ је посетио и манастир Трескавац где га је дочекао настојатељ манастира протосинђел Варнава. У исто време манастир су посетиле и две девојке Смиља и Јована из Грачанице са Косова и Метохије, а које већ недељу дана бораве у Мркоњић Граду у склопу пројекта посете деце са КиМ Републици Српској. Епископ Атанасије у манастирском конаку разговарао је са Смиљом и Јованом о животу Срба на КиМ напоменувши да је и сам провео једанаест година у Призрену као професор Призренске Богословије.

Са оцем Варнавом обишао је храм Светог архангела Михаила и упознао се са ситуацијом око његове даље изградње.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка