Из Епархије бихаћко-петровачке

Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке

Припреме за прославу Видовдана. Унапређење црквено-духовног живота шиповског краја. Богослужења епископа Атанасија.

Првог дан Великог Васкршњег поста представници Удружења „Рурални развој“ из Дринића посјетили су Његово Преосвештенство г. Атанасија, Епископа бихаћко-петровачког, и упознали га са мисијом и визијом удружења и основним програмским циљевима.

У пријатном и отвореном разговору пронађено је много сродних погледа и утврђени правци заједничког дјеловања. Истакнута је потреба за активностима на очувању традиције и обичаја нашег народа и истицању локалног идентитета као оружја у условима све присутније глобализације.

Свештеници епархије ће 23. маја путовати са члановима удружења на такмичење у косидби. Наиме, идеја партнера из Словеније је да организују такмичење у косидби свештеника разних конфесија, што би изазвало велику медијску пажњу. Косидба у организацији удружења „Рурални развој“ под називом „Прва коса Грмеча“ одржаће се у Смољани по шести пут на Видoвдан, празник који има посебну символику у српском народу. Значај Видовдана биће обрађен 27. јуна 2015. године на округлом столу чији ће домаћин бити епископ Атанасије уз учешће еминентних историчара из региона. У вечерњим часовима планирано је културно вече у Дому културе у Босанском Петровцу. Сутрадан ће свештенство Епархије бихаћко-петровачке, на дан косидбе, служити помен жртвама и освештати откос. На крају је било говора о реализацији идеје за оснивања Фондације за рурални развој.

Протојереј-ставрофор Драган Шкалоња, намјесник шиповски посјетио је  23. фебруара 2015. године епископа Атанасија. и извјестио га о тренутним активностима свештеника на побољшању црквено-духовног живота у шиповском крају. Све активности које су предвиђене за наредни период а поготово богослужења у току Часног Васкршњег поста одвијаће се према планираном реду. Обновиће се и рад Црквеног хора при храму Рођења Светог Јована Крститеља, што ће имати велики духови и културни значај за град Шипово.

У Недјељу сиропусну, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Грахову. Саслуживали су протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, старјешина храма у Грахову, јереј Савко Плавшић и протођакон Никола Перковић. Ово литургијско сабрање протекло је у духу хришћанских припрема за Велики часни пост који престоји у наредним данима до Васкрса. Хладно вријеме у Грахову није омело ни оне најмлађе да присуствују богослужењу. Епископ Атанасије је поздравио храброст малишан и њихову истрајност и бесједио о престојећим данима поста и духовне борбе која је пред нама. Владика Атанасије је на крају беседе позвао присутне на духовно јединство. - Останимо једни уз друге, јер ће тада и Господ бити са нама, поручио је Владика са жељом да свима буде срећан подвиг предстојећег поста. Дружење је настављено након богослужења за трпезом љубави.

Распоред богослужења Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија

  • 28. фебруар 2015. године - Теодорова субота, храм Светих апостола Петра и Павла у Бараћима

- 9:30 часова - света архијерејска Литургија

  • 1.март 2015. године - Недеља прва поста, Чиста, Православља, храм Рођења Светог Јована Крститеља у Шипову

 -9:30 часова - света архијерејска Литургија

Извор: Епархија бихаћко-петровачка