Из Епархије бихаћко-петровачке

Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке
Из Епархије бихаћко-петровачке

Герзово - На Празник Преображења Господњег, 19. августа 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Богојављења на Велетову у Герзову. Епископу су саслуживали архимандрит Серафим (Кужић) и протојереји-ставрофори Раде Савић, Петар Миловановић, Чедо Савичић, Никола Пено и Радослав Станковић, протојереј Бошко Рољић и јереји Милан Марић и Милош Црепуља, те ђакон Никола Перковић.

На крају свете Литургије обављен је трократни опход око Светог храма и освећено је грожђе, затим се великом броју сабраног народа Епископ обратио бесједом. Сабор народа на Велетову за Преображење је познат по бројности вјерника на једном мјесту. Ово је за сада једини храм на подручју Епархије бихаћко-петровачке који је посвећен Богојављењу. Због непредвидивости зимских падавина за храмовну славу -  Богојављење, сабор народа бива за Преображење Господње. Преображење је празник који у Герзову окупља све Герзовчане из дијаспоре.

Босански Петровац - У недељу, 18. августа 2013. године, Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије примио је у посјету г. Зорана Тегелтију, министра финансија Републике Српске. Посјета је иницирана обостраним жељама. Састанку су присуствовали игуман Сергије (Карановић), јереј Здравко Богојевић и ђакон Никола Перковић. Епископ Атанасије и министар Тегелтија су разговарали о општим проблемима вјерника Епархије бихаћко-петровачке у Републици Српској, а нарочито у дијелу Епархије у Федерацији Босне и Херцеговине. После разговора Епископ Атанасије и министар Тегелтија заједно су погледали објекте Епископског двора у Босанском Петровцу чија изградња није довршена.

Шипово - У поподневним часовима 17. августа 2013. године свештеници шиповских парохија протојереј-ставрофор Раде Савић, протојереј Љубинко Аничић и јереј Жељко Ракита са благовјерним народом дочекали су Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија испред храма Рођења Светог Јована Крститеља у Шипову. Свештеници су Преосвећеног Владику упознали са историјом свога храма и вјерника после чега су Епископу показали новосаграђени епархијски двор у близини храма. Затим су свештеници служили вечерње богослужење на којем је присуствовао Владика Атанасије. После богослужења Владика се обратио окупљеним вјерницима и изразио радост што је видио да је Црква у Шипову жива и да у њој има велики број младих. Грађани Шипова су се обрадовали овој посјети. На крају своје прве појсете Шипову у својству архијереја, Епископ се захвалио на гостопримству и благословио народ.

Колунић - Уочи великог празника Преображења Господњег, 18. августа 2013. године, вјерни народ петровачког краја, а нарочито села подно Оштреља Колунића, Ревеника, али и они који су поријеклом из ових крајева, сабрали су се у Храму Преображења Господњег у Колунићу на вечерњем богослужењу које је служио Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије. Епископу су саслуживали протосинђел Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Трескавца и ђакон Никола Перковић. У бесједи након вечерњег богослужења Епископ Атанасије је похвалио вјеру вјерника који су се сабрали у великом броју, те истекао значај и узвишеност свједочења вјере у тешким и специфичним условима у босанској Крајини.  Епископ је у бесједи истекао да се за кратко вријеме проведено на терену босанске Крајине види да и вјерници и свештеници „ходе уским и тешким путем“. Такође је Епископ похвалио свештенство Епархије бихаћко-петровачке и позвао вјернике да слушају своје свештенике и помажу им да заједно стварају боље услове за живот свих становника на територији Епархије. Након вечерњег богослужења код црквенопарохијске сале у изградњи   уготовљена је трпеза љубави за свештенство и званице – добротворе Црквене општине Колунић.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка