Из Епархије будимљанско-никшићке

Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на Велики четвртак, 9. априла 2015. године, у манастиру Ђурђеви Ступови, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије будимљанско-никшићке, службу Бденија са читањем дванаест Јеванђеља о страдањима Христовим.

Под сводовима катедралног манастира Епархије будимљанско-никшићке сабрао се многобројни вјерни народ који је дошао да са свештенством и Преосвећеним Епископом Јоаникијем молитвено учествује у спасоносним догађајима које за нас поднио Господ и Спас наш Исус Христос.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на Велики петак вечерњу службу са изношењем плаштанице у манастиру Ђурђеви Ступови, уз саслужење бројног свештенства и монаштва и уз молитвено учешће вјерног народа. Након изношења плаштанице из олтара и њеног полагања на, за то посебно припремљено и цвијећем украшено мјесто на средини храма, Преосвећени Епископ г. Јоаникије је бесједом поучавао сабрани народ.

"Сабрали смо се, драга браћо и сестре, око гроба Христовог привучени Христовом жртвом на крсту, гледајући својим духовним очима Христова страдања, распеће Његово, изливање животворне крви Његове ради нас и ради нашег спасења. У овом моменту својим духовним очима гледамо на погреб Христов, на Његов отворени гроб и Његову сахрану и доживљавамо дубоку тајну наше свете вјере да се раном Христовом ми исцијелисмо, да је гроб Христов не гроб само Његове смрти, него је и извор вјечног живота, да су Његов гроб и Његова смрт живоносни."

"Приступајући гробу Господњем добијамо опроштај наших грехова, добијамо слободу од наших грехова и од смрти, ослобађамо се таме, просветљују се наше духовне очи да сагледамо овај живот и нас у њему, не из земаљске, него из перспективе вјечности, из Божанске перспективе, јер све се овдје мијења, овдје престаје људска логика, а започиње Божанска, то је логика необјашњиве Божје љубави, милосрђа, човјекољубља“, казао је Владика будимљанско-никшићки и додао:

"Господ је дошао у овај свијет ради нас и ради нашег спасења и не само то, него је због нас, због опроштаја наших грехова, због обновљења наше природе, због устројења Цркве самог Себе принио на жртву и Цркву Своју утемељио на Својој крви. Ево, то су ти чудесни догађаји у којима учествујемо преко ове свете службе. Зато су, драга браћо и сестре, ово посебни дани, дани поста и молитве, дани нашег духовног обновљења, просвећења, опроштаја наших грехова, обнављања људске душе, људског духа, људске заједнице, обнављања љубави међу нама, обнављања заједништва“.

"Преко ових светих служби обнавља се цијело наше биће и почињемо да живимо новим животом. Управо зато је Господ дошао у овај свијет да принесе себе на жртву да би нам даровао нови живот и да бисмо се ми укључили у живот нове твари. Црква Божја нама омогућује да идемо тим путем Божјим, да постанемо нова твар, ново биће, нова заједница, заједница обновљена крвљу Господњом и Духом Његовим Светим, обновљена, очишћена, освећена, просвећена“, бесједио је Његово Преосвештенство.

На Велики петак ујутру, 10. априла 2015. године, у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу служени су Царски часови. У вечерњим часовима је служена вечерња служба са изношењем плаштанице, а у наставку јутрење Велике суботе са статијама и литија вјерног народа у којој је ношена плаштаница око храма. Многобројни вјерници, сабрани у служби изношења платна на коме је приказано полагање Христово у гроб, приступили су потом цјеливању плаштанице.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на Велику суботу, 11. априла 2015. године, свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. У току свете Литургије традиционално је обављен је и чин саборног крштења.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка