Из Епархије будимљанско-никшићке

Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке

Вече опраштања у манастиру Ђурђеви Ступови

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, са бројним свештенством и свештеномонаштвом Епархије, у недјељу увече 2. марта 2014, службу опраштања у манастиру Ђурђеви Ступови.

Обраћајући се вјерујућем народу, сабраном у служби праштања којом је почео Велики Часни пост, Преосвећени Епископ је казао да православни хришћани, припремајући се за велике догађаје који слиједе током Свете Четрдесетнице, личе на оне мудре јеванђељске дјевојке које су се са запаљеним свјетиљкама спремале за сусрет са Жеником.

"Морамо, браћо и сестре, да водимо рачуна да у нашим судовима увијек буде довољно уља да би свјетиљке издржале, да се не би угасиле у дугом времену припреме и да бисмо били спремни када дође час за највећи сусрет. Говорим о свему ономе што је неопходно да се припремимо за Велику недјељу у којој ћемо се поклонити страдањима Христовим, гробу Господњем и смрти Његовој и дочекати тридневно Васкрсење“.

"То су велики догађаји на којима се темељи наша вјера, велика дјела која је Господ учинио, а значај и вриједност дјела Божјих никада не престаје, него увијек имају исто спасоносно дејство кроз сва покољења, кроз сва времена и за нас овдје и за оне који су били прије нас, за анђеле и за људе“, рекао је Владика будимљанско-никшићки.

Чистећи кроз подвиг поста душу и тијело хришћани се просвјетљују, припремају своју душу и своје срце за стан Богу живом. Зато, према ријечима Његовог Преосвештенства, не треба пропустити прилику да кроз пост, молитву и труд поправимо свој живот, своје навике, своја дјела, своје мисли да бисмо на такав начин угодили Господу.

"Треба, прије свега, да се измиримо једни са другима и на том темељу, темељу мира са ближњима, са Богом и својом савјешћу започнемо Четрдесетодневни пост пред васкрсење Христово, који се продужава и у Велику недјељу, а која се по свом значају рачуна посебно. Желим, драга браћо и сестре, да укажем и на значај светих служби у неколико наредних дана. Сваке вечери ћемо служити покајни Канон Светог Андреја Критског, а касније и два велика Бденија. Ове службе имају, углавном, покајнички карактер, изражавајући тиме суштину нашег великопосног подвига, јер покајање је лијек за душу и за тијело, али и за људску заједницу“.

"Немогуће је замислити било коју заједницу, било породичну или монашку у којој нема покајања, нема праштања, нема тражења опроштаја, нема давања опроштаја. Кроз то мало савлађивање наше воље, наших страсти, лоших порива добијамо много. Опраштајући једни другима удостојавамо се оног великог опроштаја који нама Господ даје за наша сагрешења, сагрешења којих смо свјесни, којих нијесмо свјесни или нијесмо довољно свјесни“.

"Суботње службе у току овог поста су веома значајне, значајне су и у току цијеле године, наравно, али ове великопосне имају посебан значај са појачаним молитвама за опроштај гријехова и за покој душа наших преминулих сродника. То су, заиста, величанствене службе и врхуне оном величанственом службом на Велику суботу када прослављамо милост Божју, човјекољубље Божје, жртву Божју и клањамо се Господу Који почива у гробу ради нас и ради нашег спасења. Васкршње службе у току наредних седмица до Васкрсења Христовог су, може се рећи, празник за празником, велики празници у цијелој Цркви Божјој, почевши од Недјеље православља, па до уласка Христовог у Јерусалим до Цвијети, а круна и врхунац свих тих васкршњих служби је она света величанствена, спасоносна и пресвијетла служба на сам дан Васкрсења Христовог“.

"Зато је, браћо и сестре, веома значајно да се што чешће укључујемо у богослужења. Сви смо позвани да учествујемо на службама, јер наредни дани јесу дани поста, али и дани молитве, дани када се трудимо да постом и молитвом ступимо у близину Божју, у заједницу са Богом, да се што више и што присније сјединимо са Њим. Нека буде срећан и благословен почетак Великог васкршњег поста“, поручио је у својој архипастирској бесједи Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Oпростимо једни другима, да и нама опрости Отац наш небески

У Недjељу праштања, 2. марта 2014. године, дан пред велики Васкршњи пост, Литургију у цркви Светих Апостола Петра и Павла служио је јереј Никола Скопљак.

У пригодној бесједи отац Никола је подсјетио да на претходнe три недjеље, у којима је света Црква Православна преко Спаситељевих прича о митару и фарисеју, блудном сину и Страшном суду, припремала своје хришћане духовно и тјелесно за велики Васкршњи пост. „Данашњом јеванђељском причом, причом о посту, завршава се припремни период и почиње дјелатни дио онога за шта смо се припремали. Но, послушајмо шта нам Спаситељ поручује:

"Ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш небески. Ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрешења ваша“. Прво што треба свако од нас да учини јесте да од свег срца опрости људима све и свја што га је снашло од лоших, било свјесних било несвјесних, дјела човјекових према њему. Док год то не учини, нико не може направити ни најмањи корак према Богу и од Њега добити опроштај за своје гријехове. Тек кад опростимо можемо се надати опроштају, тек кад пошаљемо милост своју љубављу према ближњему можемо очекивати исто од Бога за себе. Као што се не можемо надати роду ако не посијемо или посадимо сјеме, исто тако не можемо да се надамо ни опроштају наших гријехова ако прије тога не опростимо људима њихове гријехове према нама. Опроштај наш људима јесте сјеме, а опроштај Божији нама јесте род. Као што сјеме не доноси род ако се не посије или посади, исто тако ни опроштај наших гријехова од Бога не може бити испуњен ако ми прије тога не опростимо људима њихове гријехове према нама. Зато, браћо и сестре, будимо мудри и од сјутра почнимо са истинским и душекорисним постом."

"Почнимо да чистимо наше душе и тијела од наноса гријехова, који су настали због наших свјесних или несвјесних дјела против Бога и Његових заповијести. Молимо Бога да нам да снаге да истински испостимо овај Васкршњи пост онако како је Бог одредио да ове прве седмице постимо на води строго и тако се припремимо за причешће и сједињење са Христом коме је слава и хвала у све вјекове“,бесједио је отац Никола.

ИЗвор: Епархија будимљанско-никшићка