Из Епархије будимљанско-никшићке

Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке
Из Епархије будимљанско-никшићке

Његово преосвештенство Епископбудимљанско-никшићки Г. Јоаникије и реис Исламске заједнице Рифат Фејзић боравили су у суботу, 3. маја, у заједничкој посјети предсједнику бјелопољскеопштине Александру Журићу, који је био организатор и домаћин сусрета.

Послије састанка они су, са својим представницима, обишли цркву Светих Апостола Петра и Павла, гдје је званично настављена реконструкција. Након боравка и разговора у цркви Петра и Павла владика Јоаникије и реис Фејзић су обишли мјесто изградње нове централне градске џамије, у Липници.

Владика Јоаникије је казао да је црква Светих. Петра и Павла стара светиња Бијелог Поља, које је знаменито по светињама.

"Налазимо се пред црквом Светих Апостола Петра и Павла, задужбине великог хумског кнеза Мирослава, која је грађена у 12. вијеку. Ова црква својим животом и историјом свједочи како је била вјечна замисао и дјело великога кнеза Мирослава, који је саградио цркву и за њу наручио Мирослављево Јеванђеље, које се налази на листи свјетске културне баштине. Оно је наша легитимација, која нас на најљепши начин представља цијелом свијету. Гдје год је Божији храм и гдје су Божији људи ту је и култура, ту је и стваралаштво и заједништво. И ту је увијек лијепо доћи. То наш народ препознаје а све више и државне институције Црне Горе."

"И надам се да ће свему томе, цијелом културном насљеђу, чега је свакако симбол ова црква, дати одговарајући значај и поклонити му одговарајућу пажњу. Ми смо овдје остварили лијепу сарадњу са општином Бијело Поље, Управом за културна добра Црне Горе, са Европском комисијом кроз пројекат за прекограничну сарадњу и укључивши све то започели смо реконструкцију цркве Светих Апостола Петра и Павла“,бесједио је Преосвећени Владика.

Он је најавио да је у плану изградња културног центра и додао да уколико будемо заштитили културно благо наших светиња и на достојан их начин представили јавности, да ће то бити од великог значаја не само за цркву него и за Бијело Поље и много шире.

"Све оно што радимо овдје у Бијелом Пољу радимо у духу Јеванђеља и добре воље, и драго нам је што и наше поштене и честите комшије Муслимани такође брину о својим светињама, што су подигли многе светиње, и што ће их и убудуће подизати, јер гдје је права вјера ту су и добра дјела и никоме од нас наша вјера, било хришћанска или исламска не забрањује да чинимо добро једни другима. Напротив, подстиче нас да чинимо добро свима. Јер добро није добро уколико се чини само својима и само из интереса“, бесједио је Владика Јоаникије. Он је реису Фејзићу представио фототипско издање Мирослављевог Јеванђеља, које је "најстарија и најљепша ћирилична књига на Балкану и шире“.

Након обиласка цркве Петра и Павла владика Јоаникије и реис Фејзић заједно су присуствовали презентацији пројекта градске џамије у Липници. Уз њих су били представници одбора Исламске заједнице са главним имамом Енесом ефендијом Бурџовићем, и свештенством будимљанско-никшићким и бјелопољским намјесницима.

Уз представнике Општине и министра др СуадаНумановића, скуповима су присуствовали и посланици у скупштини Црне Горе МевлудинНухоџић, Радован Обрадовић и Кемал Зороњић и други представници политичког и јавног живота.

"2007. године Мешихат Исламске заједнице у Црној Гори је Општини Бијело Поље поднио захтјев за измјене и допуне ДУП-а– Центар, којом је требало предвидјети изградњу џамије у Бијелом Пољу. Три године касније Скупштина Бијелог Поља је усвојила измјене и допуне ДУП-а, којим је предвиђено да на парцелама укупне површине од 31 ар, изгради џамија. Послије потписивања уговора између исламске заједнице, Општина Бијело Поље је од преузете обавезе, обезбјеђивања 150 000 евра на име откупа земље за изградњу џамијског комплекса, уплатила око 90 000 што је довољан предуслов за потписивање купопродајног уговора у децембру 2013. Године“ казао је реис Фејзић.

Он је додао да је имао част да буде гост код владике Јоаникија. Истакао је да му је драго што са својом браћом православцима могу заједно да подијеле радости својих успјеха.

"Живимо на овом Божијем парчету земље, гдје нас је Бог створио, дао нам заједничку земљу, ваздух, кишу, заједнички живот. И ми желимо да то подијелимо са свима, које је Бог створио, јер највеће створење након Њега су Божија створења, а намјесник Божији је управо човјек. Узвишен Алах у Курану каже: "О људи, створио сам вас од једног човјека и једне жене и подијелио вас на народе и племена да бисте се упознали“. - Ови скупови су добра прилика да се ми који живимо једни поред других упознамо, да нам је најважније од свега, како је Бог рекао, да упознамо једни друге, а то значи да живимо једни са другима. Ово је богатство свих нас. Божије куће, џамије и цркве треба да буду институције из којих ће се позивати на добро, мир, на суживот, јер је то задатак од узвишеног Бога према нама, који спроводимо ми у вјерским заједницама. Данашњим гестом Исламске заједнице и Православне цркве ја и владика смо показали и желим да знате, да нама не смета звоник нити минарет и да у Бијелом Пољу звоно и езан никада не смију да буду сметња једни другима. То је наше заједничко богатство“, бесједио је реис Фејзић.

Архитекта и вођа ауторског тима СахретХајдарпашић је представио идеје пројекта који ће "бити мјесто окупљања нових генерација. Ово ће бити један комплекс који ће садржавати више поливалентних садржаја, гдје ћемо ми моћи да се окупимо“, казао је Хајдарпашић.

Џамија, чија ће изградња почети током љета, коштаће око 2,5 милионаевра, за шта је највећи дио опредијелило братско муфтијство Мешихата Исламске заједнице у Црној Гори, из турског града Коније.

Градоначелник Журић је казао да то што се први дешава овакав догађај управо у Бијелом Пољу, није ни мало случајно.

"Бијело Поље је синоним за толеранцију, заједништво и за добре међуљудске односе и Бјелопољци су давно научили да живе изнад подјела било које врсте. Зато посебно захваљујем вјерским великодостојницима што су се одазвали нашем позиву и што су са пуно осјећања, на најсуптилнији начин данас у Бијелом Пољу показали да су људске вриједности универзалне и свевремене“, рекао је предсједник Журић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка