Из Епархије горњокарловачке

Из Епархије горњокарловачке
Из Епархије горњокарловачке
Из Епархије горњокарловачке
Из Епархије горњокарловачке

У Сиропусну недељу, 22. фебруара, служена је света архијерејска Литургија у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Доњем Будачком. Литургијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење синђела Наума.

По окончању богослужења, у својој бесједи епископ Герасим нагласио је важност праштања у човјековом спасењу: -Врлина праштања није једноставна, поготово када неко погријеши према нама. Ако ми опростимо своме ближњем и Господ ће нама опростити, јер нема човјека да живи, а да не гријеши. Врлина праштања је на првом мјесту, да ми иштемо од Господа да нам опрости наша сагријешења. Када постимо не треба да показујемо и доказујемо да постимо, него да то буде наш тајни подвиг, јер као такав биће награђен од Бога. Потребно је да осјетимо унутар душе своје радост, јер тек тада своју сврху има и пост и празник и одрицање.

Дана 21. фебруара у поподневним часовима, Епархију горњокарловачку посјетио је дио Мјешовите међудржавне комисије за повраћај културних добара. Госте у манастиру Гомирју срдачно су дочекали Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим и архимандрит Михаило.

Уважену делегацију, на чијем челу се налазила гђа Асја Драча Мунтеан, помоћник министра културе и информисања у Влади Републике Србије, владика је упознао са стањем у Епархији горњокарловачкој и важним питањима у вези са повратом културних добара и приоритетним програмима у наредном периоду. У пријатној атмосфери манастирског конака настављен је разговор о стварању адекватних услова за смештај свих културних добара који су смјештени у институцијама за културу у Србији.

Извор: Епархија горњокарловачка