Из Епархије канадске

Из Епархије канадске
Из Епархије канадске
Из Епархије канадске
Из Епархије канадске

Отава - У суботу, 22. фебруара,  Епископ канадски г. Георгије освештао је нови српски центар у Отави. Центар се налази на новом, великом имању отавске парохије, одмах уз цркву, чије се освећење очекује у септембру. Владикина посета отавској парохији почела је светом архијерејском Литургијом. Са Епископом су служили локални парох протонамесник Александар Гујаничић и ђакон Стефан Икономовски. У пуном храму на Албион роуду одслужена је тако последња литургијска служба. До освећења нове цркве, у септембру ове године, верници у престоници Канаде своје потребе задовољиће у просторијама новог центра који је освећен истог дана. Освећење новог центра на улици Принца од Велса обављено је у седам сати увече. У чину освећења учествовао је и монтреалски парох јереј Ђорђе Цимеша.

Шербрук - Поводом храмовне славе Преподобног Светог Симеона Мироточивог у Шербруку, овој однедавно осамостаљеној и још увек у развоју шербрушкој парохији  благоизволео је, у недељу, 23. фебруара, доћи у канонску посету Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Георгије.

И овога пута, дочекан је владика Георгије срдачном добродошлицом приличног броја шербрушких верника и увек спремних у подршци парохијана из Монтреала, приликом уласка у свети храм, у пратњи ђакона Стефана Икономовског.

На светој архијерејској Литургији саслуживали су парох шербрушки протојереј-ставрофор Живорад Суботић и парох монтреалски јереј Ђорђе Цимеша. Одговарао је хор „Милан Ракић“ цркве Свете Тројице из Монтреала.После свечано одслужене свете архијерејске Литургије и благослова и душепољезне поуке верног народа, од стране Његовог Преосвештенства Владике Георгија, обављен је обред благосиљана славског кољива и колача који су припремили кумови славе, Петко и Роса Матовић са својом фамилијом.

Након дивног наступа фолклорне групе „Вук Караџић“, у кореографији Злате Рацковић, послужен је славски ручак припремљен од Управе парохије и нашег Кола српских сестара „Велика Госпојина“ са кумовима славе.

Такође је одржан састанак Управе парохије, на челу са председником Миладином Шукићем, са владиком Георгијем, на коме је разматано стање и будући рад и мисија ове парохије.

Извор: Епархија канадска