Из Епархије крушевачке

Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке

У дане страсне седмице када се наша Црква сећа свих страдања које је Господ Христос претрпео ради нас посебно се истиче Велики петак дан Господње крсне смрти. Службу Великог петка  од осталих дана издвајају царски часови. У овом богослужењу пролазимо кроз часове исто онако како је Спаситељ наш, у дане свога страдања ради нас, пролазио кроз многе часове суђења и мука. Први час јесте сећање на осуду Христа од стране првосвештеника Кајафе и одвођење пред Пилата. Трећим часом чије време одговара нашем деветом часу сећамо се како је Спаситељу судио Пилат, како је тамо претрпео бројне поруге бичевање и крунисање венцем од трња. На шестом часу чита се Јеванђеље које говори о распећу Господа на крст, а сходно томе читају се псалми Боже именом твојим спаси ме и Чуј Боже молитву моју. Девети час јесте спомен на Спаситељеву смрт на Крсту, и догађаје који су уследили, као и Његов силазак у Ад и пораз смрти.

Сходно сећању на страдања Господа нашег мноштво парохијана цркве Лазарице са пажњом је пратило тихо читање Псалама и Јевађеља. Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид читао је Јеванђеље првог часа, одељак из Јеванђеља по Матеју. По одлслуженом богослужењу, епископ Давид је у пратњи архијерејског намесника крушевачког проте Будимира Којића и свештенства цркве Лазарице посетио крушевачко насеље Уједињене нације и храм у изградњи који је посвећен Светом Николају и Светом апостолу Павлу.

У поподневним часовима, на Велики четвртак, 9. априла 2015. године, Епископ крушевачки г. Давид посетио је манастир Лешје, где је служено велико бденије са 12 страдалних Јеванђеља. Бденије је служио протосинђел Јован, духовник манастира Лешје, уз саслужење епархијског протођакна Андрије Јелића.

Епископ Давид служио је Божанствену Литургију Светог Василија Великог на Велики четвртак, 9. априла 2015. године, у цркви Свете Тројице у Трстенику заједно са паросима и парохијанима ове цркве.

На Велику среду, 8.априла 2015. године, са благословом Епископа крушевачког г. Давида,  братство Саборног храма обавило је свету тајну јелеосвећења са почетком у 17 часова у цркви Светог Ђорђа у Крушевцу. Својим присуством при обављању свете тајне јелеосвећења  Епископ крушевачки г. Давид узео је молитвено  учешће са свештеницима и верницима, моливши се за духовно и телесно оздрављење свих присутних и поменутих  парохијана и епархиота. Освештано уље и брашно раздељено је вернима по одслуженој светој тајни.

На Велику среду у манастиру Лешје одслужен је, поред уобичајног великопосног богослужења, и чин свете тајне јелеосвећења. Служили су протојереј Милорад из Падежа, оатц Верољуб из Мајдева, отац Иван из Јасике, отац Саша из Везићева (Браничевска епархија), отац Михајло из Београда, отац Љубивоје и отац Боривоје из Зајечара (Тимочка епархија) на челу са протосинђелом Јованом, духовником манастира Лешја. Број верника се из годину у годину умножава, па је ове године присуствовало између 700 и 1.000 верника из целе Србије и иностранства. По завршетку свете тајне јелеосвећења, народ је помазан светим уљем, а подељено је и брашно и јелеј помешан с вином од чега се спрема хлеб који ће наредних 40 дана верници изјутра узимати уз молитву Богу и светим лекарима за исцељење душе и тела.

Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид служио је пређеосвећену Литургију Светог Апостола Јакова брата Господњег на Велику среду, 8. априла 2015. године, у манастиру Светог Илије.

Извор: Епархија крушевачка