Из Епархије крушевачке

Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке

На Томину недељу, 19. априла 2015. године, у поподневним часовима, Епископ крушевачки др Давид посетио је новоосновани манастир Светог Николе и њеног настојатеља јеромонаха Спиридона. У пратњи Епископа били су секретар прота Драги Вешковац, архијерејски намесник прота Владица Столић и парох лучински јереј Дејан Антић.

После свете Литургије у селу Појате код Ћићевца, на Томину недељу, епископ Давид крстио је малог Јакова, сина Ненада Јовановића, пароха дединског у Дедини (крушевачко насеље) и малог Вељка, сина свештеника Марка Чуљића из Кукљина. Крштење је обављено у дрeвној цркви Лазарици.

На Томину недељу, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог апостола Томе у селу Појате, Општина Ћићевац, уз саслужење намесника ћићевачког протојереја Владице Столића, надлежног пароха другог ћићевачког протојереја Драгана Ђокића и протођакона Андрије Јелића. За певницом супредивно појали појци из Лазарева града Крушевца и Тодорова града  Сталаћа. По прочитаном Јеванђељу, Епископ је поучавао верни народ. Након трпезе љубави, Епископ и свештенство су посетили производни програм предузећа АГРО-МИЛ у Појату, где су их дочекали власници г. Драгослав и гђа Драгана Станковић. Епископ је обишао инкубаторску станицу и производну халу за производњу сточне хране.

У суботу Светле седмице, 18. априла 2015. године, Епископ крушевачки Давид служио је свету архијерејску Литургију и јутрење у селу Дреновцу, намесништво ћићевачко, уз саслужење намесника ћићевачког протојереја Владице Столића, пароха дренвачког протојереја Часлава Јоцића, протојереја-ставрофора Радета Богићевића, протојереја Драгана Андрића, јереја Милана Бањца и протођакона Андрије Јелића. За певницом су појали протојереј-ставрофор Зоран Милојковић, јереј Бранислав Ђорђевић и ђакон Драган Алексић. Након свете Литургије, Епископ је обишао радове око обнове спољашности и унурашњости храма и парохијске свечане сале са крстионицом и канцеларијом.
И ове године црква Покрова Пресвете Богородице на Расини прославила је своју славу - Источни Петак. Свету Литургију служио је Епископ крушевачки г. Давид уз саслуживање свештенослужитеља архијерејског намесништва крушевачког. Након свете Литургије владика Давид крстио је малог Дамјана, сина ђакона Милана Здравковића.

На Светли четвртак, 16. априла 2015. године, Епископ крушевачки др Давид служио је свету Литургију у селу Врбници (намесништво жупско) уз саслужење намесника жупског протојереја Вукмана Петровића, пароха бруског протојереја-ставрофора Градимира Милојевића, пароха II врбничког протојереја Бране Павловића и протођакона Андрије Јелића. За певницом је предивно појао парох I врбнички протојереј Милош Костић са појцима. После свете Литургије у предивној древној цркви Светог Николе из 1821 године, трудољубиви свештеници врбнички су са верним народом припремили трпезу љубави за Епископа и све присутне.

У поподневним часовима на Светлу среду, 15. априла 2015. године, Епископ крушевачки Давид је у пратњи секретара протојереја-ставрофора Драгог Вешковца посетио парохију вучачко-пепељевачку и место Кошеви, које се налази у близини Крушевца и обишао радове на изградњи нове цркве Свете Тројице. Епископа је дочекао парох вучачко-пепељевачки Добривоје Годић са парохијанима и са извођачем радова власником фирме Власинац-игда г. Миомиром Божиловићем.

На Светлу среду, 15. априла 2015. године,  професори и ученици Богословије Светог Кирила и Методија у Призрену посетили су Епархију крушевачку и владику Давида узевши од њега благослов за повратак у учионице призренске богословије после васкршњег распуста. Епископ Давид је професоре и ученике срдачно дочекао, поделивши им васкршња јаја са благословом да буду успешни на путу усавршавања у богословском наукама као и у личном усавршавању у Христу, а све на славу Божју, а Цркви и народу на корист.

На Васкрсну среду 15. априла 2015. године Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид служио је свету архијерејску Литургију и јутрење у цркви Успења Пресвете Богородице у Варварину. Епископу су саслуживали архимандрит Алексеј игуман манастира Светог Луке у Бошњану,  Aрхијерејски намесник темнићки протојереј-ставрофор Ђорђе Марјановић, протосинђел Лука, протојереј Дејан Миленковић- старешина овог Светог храма, протојереј Горан Гајић, јереј Ивица Сврзић, протођакон Андрија Јелић и ђакон Иван Петронијевић.

Светлост празника Васкрсења Христовог је светлост која ће нас увести у нестворену светлост невечерњег осмог дана. Том светлошћу били смо обасјани на вечерњој молитви Васкрсног Уторка у новом храму у Александровцу, у храму који чека своје васкрсење кроз ктиторе, приложнике, молитвенике и јеванђелске лепте. Владика Давид је, те вечери, поделио васкршњу радост са нама. После вечерње молитве друга радост - у Музеју виноградарства - промоција књиге о манастиру који је дочекао своје васкрсење после шест векова од када га је порушила рука непријатеља. Шест векова камен на камену подсећао нас је на страдање и жртву наших предака и на неопходност сопствене жртве обновљења. То је манастир Дренча. Посебан, непоновљив, манастир мученик. Сада обновљен. О томе говори ова књига чији је наслов "Манастир Дренча, од рушевине до храма". Аутори књиге су госпођа Гордана Гаврић и Др Мирко Ковачевић. О књизи је надахнуто говорио и епископ Давид повезујући значај манастира са богословским смислом њихових постојања.

На Васкрсни уторак 14. априла 2015. године Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. Давид служио је свету архијерејску Литургију и јутрење у цркви Лазарици древној задужбини кнеза Лазара у Крушевцу. Целокупна Служба Божја била је у знаку светлог Васкрсења, које представља центар годишњег богослужбеног круга који Православна Црква обавља. Епископу су саслуживали протопрезвитер-ставрофор Драги Вешковац, протопрезвитер-ставрофор Будимир Којић, протопрезвитер Игор Шљивић, презвитер Жељко Марковић протођакон Андрија Јелић и ђакон Стефан Поповић. Читано је Јеванђеље по Луки одељак који говори о јављању Васкрслог Господа Луки и Клеопи на путу за Емаус. Епископ је по Јеванђељу подучавао верни народ.

Извор: Епархија крушевачка

Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке
Из Епархије крушевачке