Из Епархије милешевске

Из Епархије милешевске
Из Епархије милешевске
Из Епархије милешевске
Из Епархије милешевске

На празник Светих мученика Сергија и Вакха, у уторак 20. октобра 2015, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви.

Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије милешевске и будимљанско-никшићке. У својој архипастирској бесједи Преосвећени Епископ је подсјетио да су некад у манастиру Милешеви почивале мошти Светих Сергија и Вакха, чији је молитвени спомен у нашем народу био веома изражен.

„У појединим дјеловима српских земаља био је веома јак култ ових светих мученика. Наравно, свуда су били поштовани а на појединим мјестима њима су подизани храмови, као што су владари Војислављевићи подигли надомак Скадра велики манастир Светих Сергија и Вакха од којег су остали само темељи, а дио од тих темеља однијело је вријеме и ријека Бојана. Посебно треба да се подсјетимо да је онај српски владар, један од последњих, кога називају контроверзним, али велики владар, подигао лијепу цркву Светих мученика Сергија и Вакха на Подима изнад Херцег Новог, онај који је владао и овим крајевима, Херцег од Светог Саве Стефан Вукчић Косача“.

„Од Милешеве па до Дубровника био је раширен и развијен култ ових Светих мученика. Град Дубровник је дуги низ вјекова њих прослављао као заштитнике града, на нашем приморју многе српске породице славе ову славу, али да не заборавимо и то да су овдје почивале мошти Светих мученика Сергија и Вахка. Како су доспјеле у Милешеву ми то тачно не знамо, највјероватније да је Свети Сава, када је боравио у Сирији, добио честице моштију Светих мученика и да су са његовим светим моштима оне донијете овдје, у манастир Милешеву. То је, свакако, питање за научнике, а за нас је важно да су у манастиру Милешеви почивале њихове мошти заједно са моштима Светог Саве и да је манастир Милешева освећен њиховим светим моштима“, казао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

У понедјељак, 19. октобра 2015, у манастиру Милешева, одржана је конститутивна сједница Епархијског управног одбора Епархије милешевске, којом је предсједавао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администартор Епархије милешевске г. Јоаникије. Новоизабрани чланови су након молитве у древном српском манастиру цјеливајли руку Првог српског архиепископа и равноапостолног просветитеља Светог Саве, призивајући његов благослов у будућем раду, у овом важном епархијском тијелу.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски г. Јоаникије посјетио је у недјељу 18. октобра 2015, у послијеподневним часовима, остатке цркве у селу Мијаковићи у Пљевљима.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка