Из Епархије нишке

Из Епархије нишке
Из Епархије нишке
Из Епархије нишке
Из Епархије нишке

Ниш - На оданије Божића, а на дан када Црква Христова међу светима прославља светог Доситеја исповедника, епископа нишког а касније митрополита загребачког, Епископ нишки Јован служио је свету Литургију у цркви светог Пантелејмона у Нишу. Владика Јован поучио је верне нишлије са амвона светог храма, науком Јеванђелском, а уједно у духу празника подсетио на светитеље Божје које је Српска Црква као најлепше плодове принела Царству Христовом. У навечерје овог великог дана, у последњем дану минуле године, епископ Јован служио је празнично бденије у Саборном храму.

Ниш - Светом Литургијом светитеља Василија Архиепископа Кесарије Кападокијске крунисана је прослава Великог празника Обрезања Господњег и светог Василија Великог, као и први дан Нове године. Светим сабрањем началствовао је Епископ нишки Јован уз саслужење свештенослужитеља Епархије нишке, и уз појање студената и ђака наших богословских училишта. 

Кумарево - Црква свете Петке у Кумареву била је домаћин многобројних парохијана али и народа из Лесковца и околине, поводом обележавања православне Нове године. После молебана у једној од најстаријих цркава у округу, народ се окупио у конаку где су свештеници поучили: - Као што смо се ове вечери окупили са свих страна и показали народно јединство, тако требамо да се окупљамо увек и обједињујемо, да нам све буде заједничко и да све заједнички чинимо - и молитву и добро дело, да организујемо мобе, помажемо Цркву и једни другима. Као у време богомољачког покрета верни су једним срцем и једним устима певали песме светог владике Николаја, а онда су срца окупљених развеселили звуци фруле и изворне песме.

Ниш - У празничним данима Епископ нишки Јован дао је Божићне интервјуе за НТВ и Радио Глас.

Извор: Епархија нишка