Из Епархије нишке

Из Епархије нишке
Из Епархије нишке
Из Епархије нишке
Из Епархије нишке

На Томину недељу, 27. априла, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Јован служио је свету Литургију у храму Васкрсења Господњег у хиландарском метоху у Нишу, уз саслужење наставника Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу и уз појање ученика Богословије.

У својој беседи, на крају свете службе, владика Јован је поучио наставнике и ученике Богословије, као и присутни верни народ, и свима је пожелео срећну наступајућу храмовну славу, Недељу Мироносица. Потом је Његово Преосвештенство посетио Богословију и разговарао са ректором и наставницима.

У јабланичком намесништву на свету и Велику суботу обнављајући стародревну праксу, као у ранохришћанска времена крштено је преко двеста душа. У Бошњацу четрдесет од којих петнаестак Рома, у Лебану чију црквену општину покрива три свештеника где је и највише некрштених, сто педесет, у Медвеђи где су и раније практикована групна крштења четири, у прекопчеличкој парохији седам душа и у Сијаринској Бањи око десет.

Разлози великог броја некрштених су идеолошки, данас и материјални, зато су свештеници искористили обилазак кућа за време васкршњих водица да поуче народ о значају крштења као и Свете тајне брака. Где није било могуће да кум буде присутан свештеници су се побринули да га обезбеде, а који нису могли да приуште свећу или платно добили су их на дар од цркве.

По окончаном чину свештеници су поучили свој народ како од сад треба да живе будући удостојени узвишеног хришћанског звања, а онда су се сви заједно као деца, у духу зарадовали, свештеници констатујући велики број новопросвећених, а ови што су се, неки после шест деценија живота удостојили да буду просвећени и прибројани изабраном стаду, и што ће сутра на Васкрс моћи и да се причесте.

Више агенција и телевизија је пренело овај догађај, а позитивни коментари су нам дали снаге да наставимо са оваквим акцијама.

Извор: Епархија нишка