Из Епархије осечко-пољске

Из Епархије осечко-пољске
Из Епархије осечко-пољске
Из Епархије осечко-пољске
Из Епархије осечко-пољске

Силаш - Великан српске историје, Свети Сава, својим делима трасирао је духовни препород српског народа и утемељио је пут српске народне културе. Свети Сава успео је да изгради наш идентитет, да одреди крст којим се крстимо, обогати језик којим говоримо. Славећи овог најумнијег просветитељa народа српског, који је нераздвојно везао просвећивање и васпитање људи са живом вером у Христа Господа, у Силашу 26. јануара 2014. године након одслужене свете Литургије, приступило се ломљењу славског колача и благосиљању жита у част Светога Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

Овогодишњи кумови, ученици Саша и Теа Вучковић, брат и сестра из Силаша, ученици шестог и четвртог разреда заједно са својим родитељима, припремили су славски колач и кољиво. Четвртину славског колача овогодишњи кумови предали су Драгану Трбовићу, ученику шестог разреда као залог за кумство о Светом Сави за 2015. годину.  

Пригодном беседом отац Миљен Илић обраћајући се деци, учитељима и окупљеном народу, поучавајући их о животу и делу Светога Саве као и његовом значају за сам српски народ, који треба ићи путем Светосавља како не би скренуо са пута Спасења. Честитајући овогодишњим кумовима на овом богоугодном делу и на првенствено молитвеном расположењу, изабравши за свог заштитника Светога Саву да по његовим молитвама будемо јединствени у вери одржавајући и прослављајући Светосавље. Светосавски програм наступио је одмах након пригодне беседе. У програму су учествовали ученици од првог до осмог разреда, као и ученици средње школе. Светосавски програм се састојао од пригодног текста о животу и значају Светога Саве за српски народ и хришћанство уопште и у извођењу рецитација и глуме у причама о Светом Сави. Ове године по први пут у програму, поред деце из Силаша учествовали су ученици из Палаче, Шодоловаца и Петрове Слатине у цркви Светог пророка Илије у Силашу. Пакетиће за све учеснике програма и сву дечицу коју су родитељи довели у цркву припремила је госпођа Татјана Мирић из Винковаца, којој и овом приликом желимо се захвалити на овом изразу љубави, жртве и мајчинске бриге.

Послужење са славским колачем и кољивом кумови су припремили у просторијама подручне школе у Силашу, где је настављено богоугодно дружење.

Петрова Слатина -  Као што у природи доминирају крошње столетних храстова, тако у историји нашег народа, посебан печат остављају име, дело и наслеђе Светог Саве. Он није само духовни препородитељ српског народа, оснивач Српске Цркве и први њен архиепископ, он је утемељивач православне вере, који је искоренио и одбио од свог рода западне и друге јереси и утврдио га на источном Православљу. Од малог, лепо васпитаног и паметног детета, миљеника свих у двору, израстао је најумнији просветитељ народа српског, који је нераздвојно везао просвећивање и васпитање са живом вером у Христа Господа. У Петровој Слатини 27. јануара 2014. године, након одслужене свете Литургије, приступило се ломљењу славског колача и благосиљању жита у част Светога Саве, првог српског архиепископа и просветитеља. Овогодишња кума Милка Будалић из Петрове Слатине припремила је славски колач и кољиво. Четвртину Славског Колача овогодишња кума предала је Снежани Панић из Петрове Слатине за кумство о Светом Сави у 2015. години.  

Пригодном беседом о првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави отац Миљен Илић обратио се деци и окупљеном народу, честитајући  овогодишњим кумовима на овом богоугодном делу. Светосавски програм наступио је одмах након пригодне беседе. У програму су учествовали ученици од првог до четвртог разреда, ученици из Петрове Слатине и Шодоловаца. Светосавски програм се састојао од пригодних рецитала о животу и значају Светога Саве за српски народ. Пакетиће за све учеснике програма и сву дечицу коју су родитељи довели у цркву за ову годину обезбедили су чланови удружења Чувари српског идентитета и српских обичаја из Борова. Донација средстава за ове лепе пакетиће је стигла из наше матичне државе, Републике Србије, од предузећа СМАТСА из Београда.

Извор: Епархија осечко-пољска