Из Епархије шумадијске

Из Епархије шумадијске
Из Епархије шумадијске
Из Епархије шумадијске
Из Епархије шумадијске

Белошевац - У среду, 28. јануара, када света Црква слави преподобне Павла и Гаврила Лесновског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу. Саслуживали су ротојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј- ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић. Светој Литургији су присуствовала деца са веронауке приступивши светом причешћу. Деца из ових парохија редовно присуствују Литургији, захваљујући вероучитељима Ирени Баћић и Милеви Пушоњић Радовић које се труде се да испуне Христову заповест “пустите децу и не браните им да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско” (Мт.19.14.).

Крагујевац - У четвртак, 29. јануара 2015. године, Епископ шумадијски Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој цркви у Крагујевцу. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима у Крагујевцу на дан Преподобног Антонија Великог, 30. јануара 2015. године.

Јагодина - Благословом Његовог Пресовештенства Епископа шумадијског г. Јована почела је реализација пројекта “Љуби ближњега свога, као самога себе”, који је плод сарадње надлежног пароха јереја Милана Ђорђевића и представника Геронтолошког центра. У оквиру поменутог пројекта на дан када наша Света Црква прославља Часне вериге апостола Петра у просторијама дома служена света Литургија. Поред великог броја становника дома учешће у Светој Литургији узели су и ученици веронауке. По завршетку Литургије, настављено је заједничарење кроз предавање на тему “Ко је мој ближњи”, а учесници “радионице” су уз кафу и чај пажљиво слушали излагање свештеника. Питања присутних својом интересантношћу доприносе одличној атмосфери која се осећала на сваком кораку. Договорене су редовне посете надлежног пароха, како би становници дома могли реализовати своје верске потребе.

Станово - У уторак, 3. фебруара, када наша црква слави Преподобног Максима Исповедника и Светог мученика Неофита Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову. Епископу су саслуживали: протојереј Синиша Марковић, протонамесник Горан Ђерковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.

Корићани - У храму Свете Тројице у Корићанима, у недељу, 1. фебруара 2015. године, када наша Црква прославља и празнује Преподобног Макарија Египатског и Светог Марка Ефеског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију. Саслуживали су свештеници лепеничког и крагујевачког намесништва, а својим појањем Литургију је увеличао хор Саборног храма из Крагујевца. Владику је дочекао велики број верника, међу којима су била деца из оближњих основних школа, предвођени својим вероучитељима. Овом приликом у чин ђакона рукоположен је Небојша Поповић из Младеновца, који ће служити у црквама Свтог Димитрија у Сушици и Свете петке у Виноградима.

Селевац - У суботу, 31. јануара 2015. године, на дан када наша Света Црква прославља Светог Атанасија Великог и Светог Максима Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Атанасија Великог у Селевцу покрај Смедревске Паланке. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Тихомир Анђелковић и Велибор Ранђић, протонамесник Драган Милутиновић, јереј Ненад Петровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Слободан Савић. Селевац, село надомак Смедеревске Паланке, поред цркве брвнаре, у себи броји још једну богомољу која је посвећена Светом Атанасију Великом. Овај храм је сазидан на темељима старог храма који је такође био посвећен Светом Атанасију Великом, а освештао га је епископ Јован 2008. године. Парохијани овог села су, заједно са својим свештеницима јерејoм Ненадом Петровићем и јерејом Марком Аћимовићем, са великом радошћу дочекали свог Епископа, чијим је доласком увеличано овогодишње славско литургијско сабрање.

Извор: Епархија шумадијска