Из Епархије шумадијске

Из Епархије шумадијске
Из Епархије шумадијске
Из Епархије шумадијске
Из Епархије шумадијске

Шумарице - У недељу месопусну када се сви људи поучени Јеванђељском причом о Другом доласку Христовом (Мт 25, 31- 46) припремају за дане кајања и почетак Великог поста, народ цркве Божје у Шумарицама радосно је дочекао 9. фебруара свог архијереја, Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована да им освети крстове и звоно за цркву која се рађа у њиховом крају.

Отац Срђан Тешић са својом породицом и браћом свештеницима околних парохија као и са свештеницима који су пре њега службовали у овом месту дочекао је владику Јована да благослови нове крстове и звоно. Међу истакнутим гостима ове велике молитвене свечаности налазили су се и приложници: градоначелник Крагујевца г. Радомир Николић, који се уписао међу прве велике приложнике цркве подаривши јој крст. Слободан Стојановић је такође приложио крст, а звоно г. Миомир Стојковић.

Преосвећени Владика је после освећења надахнутим речима поучио народ да су цркве без људи само грађевине, а да је жива Црква Христова, Црква људи окупљених на Евхаристији око Тела и Крви Христове, као живог организма Божјег. Подсетио је верни народ да се никада не оглуши о јек звона које позива све на будност и спремност да се одазову позиву Божијем и дођу на службе Божије у Цркви, а нарочито да што чешће буду у Тајнама Христовим и у оној највећој Тајни која је Свето Причешће.

Нимало запажено место међу многим верним људима у цркви заузели су ђаци О. Ш „Јован Поповић“ у Шумарицама који су предвођени својим вероучитељем Марком Арсенићем стојали смерно на молпствију и упијали сваку реч свога архијереја те тако оправдали епитет: „Светосаваца“. Деца су заједно са верним народом на почетку молепствија призвали Бога за Оца и одговарала на прозбе ђакона са: „Господе помилуј“, а сваку молитву епископа су потврђивали са: Амин. Тако се још једном показала веронаука на делу, не као мртво слово давне историје, него као жива реч, Живога Бога, пуна вере, наде и љубави.

Од сада па све док Христос поново не дође још једно звоно више у православном свету, а и у Шумадији позиваће све људе да дођу и виде, све оне које имају уши да чују (Мк 4, 9), а крстови на цркви Светог великомученика Георгија Победоносца сведочиће Страдање, али и Васкрсење и Победу Православља све до у вечност.

Грошница - У суботу 7. фебруара 2015. године, Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у Грошници покрај Крагујевца уз саслужење протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, Лазара Јагличића и Радована Чанчаревића, протонамесника Александра Јовановића и протођакона Небојше Јаковљевића. Храм је био препун Грошничана који су са својом децом дошли на храмовну славу мале цркве. Литургију су својим појањем улепшали бивши ученици Крагујевачке Богословије Свети Јован Златоусти, садашњи студенти Богословског факултета, а домаћин славе је био парох Грошнички са својом породицом протонамесник Душан Илић и Црквеноопштински одбор Грошничке цркве.

Крагујевац - У понедељак 2. фебруара када наша Свте Црква слави преподобног Јефтимија Великог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром. Саслуживали су протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Александар Мирковић и ђакон Милош Ђурић. У четвртак 5. фебруара 2015. године, на дан када Црква прославља Св Климента Анкирског, Епископ шумадијски г. Јован служио је свету Литургију у Светотројичкој цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога светога храма.

Извор: Епархија шумадијска