Из Епархије тимочке

Из Епархије тимочке
Из Епархије тимочке
Из Епархије тимочке
Из Епархије тимочке

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је на Велики четвртак 9. априла 2015. године свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у манастиру Вратна. Манастир Вратна се налази на око четрдесет километара од Неготина а двадесетак од Брзе Паланке. Лежи сакривен између високих стена а поред саме реке Јабуче. Види се тек када му се приђе са источне стране на око две стотине метара. Име је манастир добио по огромним, до тридесет метара високим, вратима или капијама исклесаним у стенама корита реке Јабуче која их је стотинама хиљада година дубила и обликовала без икаквог алата. Капија укупно има три и могу се сматрати за право светско чудо природе Божје.

На Велики четвртак служена је света Литургија у храму Преображења Господњег у Сокобањи, на којој су се причестили верници овог града и околних места. У вечерњим часовима свештеници овог храма, протонамесник Илија Чупић и јереј Зоран Голубовић, служили су бденије на коме је прочитано дванаест страдалних Јеванђеља.

Припремајући се за радост највећег хришћанског празника, Васкрсења Господњег, у Бољевцу је 9. априла 2015. године одржана „Васкршња чаролија“, на којој су уметност шарања васкршњих јаја, показали ученици основних школа и малишани предшколског узраста. Уз различите технике фарбања, највећи изазов је био како обојити велико васкршње јаје, изложено испред Културно образовног центра Бољевца. Припремљен је и културни програм, који су извели основци, чланови КУД-а „Илинско врело“.

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је, на Велику среду, 8. априла 2015. године у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару чин свете тајне јелеосвећења са свештенством овога храма.

Другу годину за редом, у ОШ „Бранко Радичевић“ организује се колективна изложба васкршњих јаја под називом „Васкршња шареница“.Офарбано је и различитим техникама украшено више од 300 васкршњих јаја. Поред украшених јаја изложени су и керамичке чиније за јаја као и рељефни прикази наших највећих манастира. У организацији изложбе учествовали су вероучитељица Марија Думитрашковић, учитељице млађих разреда, и наставник ликовне културе Љубиша Благојевић. Изложба је отворена у уторак, 7. априла 2015. г. у холу школе и траје два дана. Први посетиоци били су ученици Специјалне школе „12. септембар“ из Неготина, који су се на овај начин упознали са предметом веронауке и креативним радом школских секција.

Ове године у ОШ,,Бранко Радичевић“ обради теме Христовог Васкрсења ученици су пришли на још један интерсантан и мало другачији начин, путем интерактивног приступа, кроз текст, песму, покрет, причу, филм. Ученици 5. разреда су поводом предстојећег највећег хришћанског празника Васкрса, кроз позориште сенки, уприличили позоришну представу у више прича коју су уз помоћ свог наставника Љубише Благојевића, на часовима ликовне културе уобличили у филм са насловом “Васкрс“. Сценарио за филм састављен је на часовима верске наставе уз помоћ вероучитеља Марија Думитрашковић. У оквиру припреме за предстојећи празник- Васкрс, у школи су организоване пројекције филма за ученике 3. и 4. разреда.

Извор: Епархија тимочка