Из Епархије ваљевске

Из Епархије ваљевске
Из Епархије ваљевске
Из Епархије ваљевске
Из Епархије ваљевске

СОЗ лауреат у области културе и информисања

Дан Града Ваљева - 20. март сваке године време је сусрета прошлости, садашњости и будућности. Управо овај датум подсећа нас на ослобађање од петовековног турског ропства те почетак свестраног развоја Ваљева, од оријенталне касабе ка европском граду са хришћанским обележјима. Поносни на наслеђе предака, тежимо даљем напретку, награђујући оне који стварају нову историју града, порука је свечане академије, која је приређена у Центру за културу поводом Дана Града Ваљева.

Ваљево је град отворен за све људе, који својим стваралаштвом чине лепшим град и живот људи у њему, рекао је градоначелник Станко Терзић, приликом доделе награда најуспешнијим ствараоцима у години за нама.

Са награђивањем почело се од најмлађих. Као најбољи у генерацији, награду Града Ваљева добили су ученици основних и средњих школа са подручја Града, укупно њих 23. У области стваралаштва ученика и студената, награђен је Слободан Радовановић, студент докторских студија Грађевинског факултета у Београду. У области медицине и социјалне заштите, признање је припало др Даници Милосављевић, специјалисти интерне медицине и субспецијалисти кардиологије Опште болнице у Ваљеву. За допринос уметности награђен је мултимедијални уметник Дејан Богојевић. Као једно од најактивнијих друштава у Србији, за достигнућа у спорту награђено је Планинарско друштво "Маглеш". Специјална награда за хуманост припала је Владиславу Миливојевићу, дугогодишњем даваоцу крви. Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске лауреат је у области културе и информисања. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, СОЗ већ пет година организује циклус трибина "Православље и млади", чији су предавачи истакнути духовници, научници, уметници и спортисти наших простора. Осима тога, ваљевски светосавци настоје да, посредством хуманитарних акција, помогну материјално угрожене суграђане. Награду су у име СОЗ-а примили ученици Техничке школе Данијела Митровић и Александар Панић.

У програму свечане академије учествовали су чланови Драмског студија Ваљевске гимназије, глумица Катарина Вићентијевић, Јован Маљоковић и други популарни џез музичари из Ваљева.

Исповест ваљевског савештенства

Треће недеље Великог Часног поста, у среду 19. марта Лета Господњег 2014., свештенослужитељи првог и другог архијерејског намесништва ваљевског приступили су Светој тајни исповести. У Храму Покрова Пресвете Богородице служена је Света Литургија, на којој је о благодати Свете тајне покајања, која за циљ има претварање греха у врлину, беседио протојереј-ставрофор Радомир Алексић. Благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, чин исповести ваљевског свештенства извршио је архимандрит др Никодим (Богосављевић), старешина манастира Рибница.

Светотајинско сабрање завршено је очинским пастирским поукама Владике Милутина и трпезом љубави у парохијском дому најстаријег градског храма.

Заједништвом за добробит народа Божјег

Српску државу и Цркву створили су Симеон и Сава, славни изданци нашег рода и светитељи Цркве Христове. Част и обавеза нас који данас њима управљамо јесте да у сагласју доносимо одлуке за добро народа Божјег. Стога, Епархија ваљевска пружа руку добре воље свима, који на територији Града Ваљева брину о квалитету живота људи у најширем смислу, поручио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин на састанку у Епархијском дому, 18. марта 2014. године, са представницима градских власти и културних установа. Актуелних питања на која су да дају одговоре позване градске и црквене власти има неколико...

Ове 2014. навршава се сто година од Колубарске битке, најзначајније у Првом светском рату. Пре око месец дана, Министарство културе Србије понудило је Народном музеју Ваљево да организује прославу јубилеја чувене победе српских ратника над знатно надмоћнијом аустро-угарском армијом, обзнанио је директор музеја др Владимир Кривошејев. Понуда је прихваћена, а тиму ваљевског музеја у име Града Ваљева и Епархије ваљевске свеколику подршку обећали су градоначелник Станко Терзић и Владика Милутин. На челу Епархијског одбора за обележавање стогодишњице Колубарске битке биће архијерејски заменик архимандрит Петар (Радуловић).

Судбина манастира Светог Архангела Михаила, познатијег као Ваљевска Грачаница, услед завршетка радова на хидросистему „Ровни“, горуће питање, које дотиче духовне и световне власти и изазива емотивне реакције верног народа, сагледано је и овом приликом из више углова. Земни остаци са манастирског гробља ексхумирани су и измештени у Завод за заштиту споменика културе Ваљево и крипту храма на Бакића брду у селу Тубравић. Директор Јавног предузећа „Стубо- Ровни“ Миодраг Марковић уверио је Владику Милутина да омивање костију и свештени помен свештеници могу обавити у свако доба. Такође, ускоро ће бити извршене репарација и дислокација надгробних споменика. Владика Милутин је овом приликом поновио више пута изречену препоруку- молбу да се пуњење бране задржи на коти од 333 м и изричито захтевао да се богослужбени живот у манастиру Грачаница не прекида, изузев у случају преке потребе за тим. Такође, Владика Милутин замолио је да се не прибегава тзв. „конзервирању“ Грачанице (засипању цркве зрном туцаника, обавијању зидова геотекстилом...). Јер, мишљења је он, као и многе духовне и световне личности, то је својеврсно сахрањивање светиње. Директор ЈП „Ровни“ Миодраг Марковић обећао је да ће услишити ову молбу.

Проблем вреловодне цеви,која се налази на средини планираног Храма Светог Нектарија Егинског у Насељу Ослободиоци Ваљева, биће решен ускоро. Директор градске Дирекције за изградњу Драган Јеремић изразио је спремност да се лично ангажује, како би радови на новом храму отпочели што пре.

На састанку је подржана иницијатива ископавања, истраживања и конзервације темеља древног храма на стадиону „Крушик“ у Ваљеву. Јер, на месту богомоље израстао је наш град и пронађене артефакте би требало презентовати као културно добро, објаснио је др Владимир Кривошејев.

Водоводна мрежа у манастиру Пустиња је веома сложен проблем те ће се његовом решавању приступити у догледно време, договор је Епископа Милутина и директора Дирекције за изградњу Драгана Јеремића. У завршници састанка, дискутовало се о спору између Црквене општине Петница и Истраживачке станице „Петница“, везаном за црквено земљиште на ком је научна установа подигла објекат за смештај полазника семинара. Имајући у виду да ова ситуација захтева детаљно разматрање правних чињеница, градоначелник Ваљева Станко Терзић предложио је да се, током следеће седмице, сазове састанак и изнађу решења која погодују обема странама, будући да је развој петничког краја обострани интерес.

Састанак је протекао у обиљу разумевања, добре воље и изузетне спремности на сарадњу. Поред поменутих, у раду су учествовали начелник Колубарског округа Владимир Петровић, директор Завода за заштиту споменика културе Ваљево Немања Радојчић, директор ИС „Петница“ Вигор Мајић, начелница Градске управе за друштвене делатности Јелица Стојановић, парох петнички протојереј-ставрофор Љубомир Миловановић, правни заступник Епархије ваљевске адвокат Борисав Билали и сарадници Владике Милутина из епархијске информативне службе.

Извор: Епархија ваљевска