Из Епархије врањске

Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске

Врање - У понедељак, 11. фебруара 2013. године, у Епархијском двору у Врању одржана је седница Епархијског управног одбора Православне епархије врањске, на којој је разматран Извештај о раду Епархијског управног одбора за 2012. годину, са освртом на рад Одбора у протеклих шест година, с обзиром на то да се члановима овог сазива ЕУО-а завршио мандат, који је трајао од 1. јануара 2007. године до 31. децембра 2012. године. На седници је усвојен и Завршни рачун за 2012. годину као и предлог Буџета за 2013. годину. Оба документа достављена су на коначно усвајање Епархијском савету Православне епархије врањске.

Врање - На празник Света Три Јерарха Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у манастиру Светог Николе у Врању, метоху манастира Хиландара из 14. века.

Владичин Хан -  На дан када Света Црква прославља Светог мученика Трифуна, Епископ врањски Пахомије служио је свету Литургију у манастиру Рођења Пресвете Богородице у селу Мртвица, општина Владичин Хан.

Врање - На празник Света Три Јерарха, Епископ Пахомије и г-ђа Љубинка Миловановић, председник хуманитарне организације „Животна помоћ“ из Врања, посетили су дванаесточлану породицу Љубисављевић у селу Стропско, општина Врање, и осмочлану породицу Стојановић у селу Катун, општина Врање, и уручили помоћ, у чијем прикупљању је учествовало и Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке. Епископ Пахомије је са протојерејем Милорадом Величковићем посетио храм Вазнесења Господњег у Катуну, чији довршетак и освећење се очекују у скорије време.

Врање - На дан када Црква прославља Сретење Господње у свим храмовима Епархије врањске служена је света Литургија. Епископ врањски Пахомије служио је са свештенством свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. У својој беседи Епископ је истакао смисао празника, као и значај историјских догађаја везаних за овај празник за српски народ у његовој праведној борби за ослобођење од туђинске власти, и позвао све присутне да се помоле за слободу страдајуће нам браће и сестара на распетом Косову и Метохији. Епископ је преломио славски колач Гимназије „Бора Станковић“ у Врању, заједно са директором ове школске установе г. Драганом Илићем и члановима професорског колегијума. У сали Црквене општине Врање ученици Гимназије извели су богат културно-уметнички програм. Гимназија „Бора Станковић“ обележила је 132. годишњицу од оснивања и рада, а у њој је своје знање стицао и Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски.

Извор: Епархија врањска