Из Епархије врањске

Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске

Владичин Хан - У навечерје празника Успења Пресвете Богородице, 27. августа 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије посетио је најпре цркву посвећену овом празнику у селу Мртвица код Владичиног Хана, где je служио празнићно бденије уз саслужење синђела Методија (Марковића) и ђакона Дејана Величковића. За све присутне, монахиња Параскева, која брине о овој светињи, заједно са овогодишњим кумом славе господином Оливером Димитријевићем и његовом породицом, приредила је трпезу љубави.

Након Мртвице, Епископ Пахомије осветио је петохлебницу на празничном бденију у селу Корбевац код Врања, у цркви која је такође посвећена Успењу Пресвете Богородице.

Прешево - На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ г. Пахомије, служио је Свету Литургију у цркви Светог великомученика Георгија у Чукарки код Прешева, где се на овај велики Богородичин празник окупљају верници како из села Чукарке тако и из целе Епархије, као и они који су силом прилика на привременом раду у иностранству.

На Светој Литургији, епископу Пахомију саслуживали су протојереј-ставрофор Стојко Јањић, свештеник у пензији из Бујановца, јереј Мићо Зеленовић, в.д. архијерејског намесника прешевског и синђел Методије (Марковић), намесник манастира Светог Николе у Врању. По завршетку свете Литургије извршено је резање славског колача, а епископ Пахомије обратио се присутнима пригодном беседом о празнику Успења Пресвете Богородице. Црквени одбор и овогодишњи кум славе г. Слађан Станојковић са породицом из Прешева, приредили су трпезу љубави за све присутне.

Након сабрања у Чукарки, епископ Пахомије у пратњи г. Трајана Стефановића, председника Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине Рељан и господина Дејана Костића, Управника Окружног затвора у Врању, посетио је цркву Светог архангела Гаврила у Рељану, где су у току радови на уређењу и доградњи оградног зида, који се одвијају уз несебичну помоћ Окружног затвора у Врању.

На празник Успења, велики број верника окупио се и код храмова који су посвећени овом празнику, у селима Корбевцу, Мртвици и Горњем Вртогошу, као и у насељу Собина у Врању.

Врање - У недељу 13. по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. У току Свете Литургије, у чин ђакона, епископ Пахомије рукоположио је ипођакона Мицка Мицковића, теолога и вероучитеља из Врања. За све присутне, новорукоположени ђакон, приредио је трпезу љубави у сали Црквене општине Врање.

Извор: Епархија врањска