Из Епархије врањске

Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске

У недељу другу по Духовима, 3. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању уз саслужење протојереја Бобана Стојковића, професора Богословије Св. Кирила и Методија у Нишу, свештенства и монаштва Епархије врањске. У току свете Литургије, Епископ је рукоположио ђакона Александра Милошевића, теолога и вероучитеља из Врања, у чин презвитера.

У манастиру Светог Прохора Пчињског, прве суботе јула 2016. године, служена је света заупокојена Литургија, а у наставку парастос свим свештенослужитељима Православне епархије врањске. Свету Литургију служио је Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење архимандрита Јована Радосављевића, свештенства, монаштва и верујућег народа Епархије врањске. Појале су монахиње манастира Светог Прохора, Светог Стефана и Светог Пантелејмона.

Након Литургије, служен је парастос блажене успомене митрополиту скопском Јосифу, епископима врањским Доментијану и Сави, игуманима Владимиру и Пимену, архимандриту Пајсију и свим свештенослужитељима и послужитељима Олтара Божјег.

У прву суботу јула, Епископ, свештенство, монаштво и верујући народ већ десету годину заредом окупљају се у манастиру Светог Прохора Пчињског како би се сетили служитеља и послужитеља Олтара Божјег. Током бурне српске историје, предели Јужне Србије много су пострадали. Ни свештенство овог краја није остало поштеђено мука и страдања. Само приликом бугарске окупације ових крајева у Првом Светском рату убијено је 87 свештеника и свештеномонаха Епархије врањске. Жртве оних који су и у најтеже време сведочили постојање и истину Божју не смемо препустити забораву.

Извор: Епархија врањска