Из Епархије врањске

Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске

Сурдулица - Централни догађај сећања на жртве агресије, обележен је служењем парастоса на масуричком гробљу у Сурдулици, где је сахрањено 15 невино пострадалих избеглица из Републике Српске Крајине, зверски побијених приликом бомбардовања најстарије болнице на Балкану за лечење плућних болести, Санаторијума у Сурдулици. Парастос је служио протојереј-ставрофор Бранко Ђорђевић, архијерејси намесник масуричко-пољанички, уз саслужење пароха сурдуличких. Парастос је одржан у организацији Црквене општине Сурдулица, Скупштине општине Сурдулица, Општинског удружења бораца ослободилачких ратова и њихових потомака и Сурдуличког културног центра.

Бујановац - У трећу недељу Васкршњег поста, Крстопоклону, 23. марта 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је свету Литургију у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бујановцу. Светој Литургији присуствовао је велики број верника као и ученика веронауке.  По завршетку Литургије у сали Црквене општине, приређена је трпеза љубави, а Епископ Пахомије разговарао је са члановима Црквеноопштинских управних одбора Бујановца и Левосоја о наставку градње цркве у селу Божињевцу. Епископ Пахомије посетио је и цркву Свете Петке, у селу Раинцу, у коме живи углавном албанско становништво, а чланови Црквеноопштинских управних одбора из Прешева и Рељана предузели су одговарајуће активности у рашчишћавању нанетог отпада око цркве и стављању исте у Богослужбену употребу. Такође, Епископ Пахомије посетио је и цркву Светог Николе у селу Лучани, у коме последњу деценију живи албанско становништво. Утврђено је да се црква налази у веома лошем стању, да је нанета велика штета и да се под хитно предузму одговарајуће мере заштите ове светиње.

Врање - У трећу суботу Великог поста, 22. марта 2014. године, када се сећамо Светих четрдесет мученика, пострадалих у Севастији, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању, уз саслужење пароха врањских. Светој Литургији присуствовао је велики број верника, као и брачних парова који су у претходној години ступили у свету тајну брака, прослављајући севастијске мученике као своје заштитнике и узорнике у вери православној.

Врање - Донацијом грчке организације Служитељи здравља љубави из Волоса библиотеке Здравственог центра Врање и средње медицинске школе доктор Изабел Емсли Хатон богатије су за комплете медицинске литературе. То је још један пример сарадње Епархије врањске, града Врања и медицинских институција. Представници Епархије врањске и града Врања уручили су представницима средње медицинске школе доктор Изабел Емсли Хатон комплете медицинске литературе. То је поклон Служитеља здравља љубави из Волоса, грчке организације која је у најтежим даним помагала вернике у Србији.

Осим средње медицинске школе доктор Изабел Емсли Хатон део медицинске литературе добила је и библиотека Здравственог центра Врање. Обогаћене су за комплете стручне литературе, која ће послужити свима који се баве медицином.

Извор: Епархија врањска