Из Епархије врањске

Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске

Прохор Пчињски - Већ је осма година настала, откако је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије благословио да се у Епархији врањској сваке прве суботе у месецу јулу служи света заупокојена Литургија и Парастос свим свештенослужитељима Епархије врањске.

Током бурне српске историје, предели Јужне Србије пострадали су много. Ни свештенство овог краја није остало поштеђено мука и страдања. Само приликом бугарске окупације ових крајева у Првом Светском рату убијено је 87 свештеника и свештеномонаха Епархије врањске. Жртве оних који су и у најтеже време сведочили постојање и истину Божију не смемо препустити забораву. Ове године, дакле, прва субота седмог месеца, 05. јули, била је посвећена Светом свештеномученику Јевсевију. Поводом горе наведеног догађаја у манастиру Светог Прохора Пчињског окупило се мноштво свештенства, монаштва и народа Епархије врањске.

Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ Пахомије, а саслуживали су му свештеномонаси и свештеници Епархије врањске. За певницом су биле монахиње манастира Св. Прохора. По завршетку Свете литургије служен је Парастос свим свештенослужитељима Епархије врањске, почевши од блажене успомене Митрополита скопског Јосифа, Епископа врањских Доментијана и Саве, Игумана Владимира, Игумана Пимена, Архимандрита Пајсија (Танасијевића) и свих знаних и незнаних свештенослужитеља Епархије врањске. По одслуженом Парастосу преливени су гробови свештеномонаха чији земни остаци почивају у порти манастира Свети Прохор Пчињски.

Прохор Пчињски - У суботу 5. јула 2014. године у манастиру Светог Прохора Пчињског, након Свете заупокојене Литургије и Парастоса, одржана је седница Епархијског управног одбора. Поред редовних тема из домена рада и надлежности Епархијског управног одбора, главни разлог одржавања сведнице ЕУО-а био је обнова "Краљевог конака" у манастиру Светог Прохора Пчињског и разматрање предлога чланова Одбора за реконструкцију и санацију "Краљевог конака", на чијем челу би био председник Републике Србије господин Томислав Николић. Остале делатности и текућа питања из живота и мисије Епархије врањске, са посебним освртом на Црквене општине Прешево, Бујановац и Босилеград.

Прохор Пчињски - У четвртак, 10.07.2014. године, у просторијама Црквене општине Врање (код Саборне цркве Свете Тројице) у 18:00 часова биће одржана конститутивна седница Одбора за реконструкцију и санацију "Краљевог конака" манастира Св. Прохора Пчињског. Председник Републике Србије господин Томислав Николић прихватио је предлог Епархијског управног одбора Православне епархије врањске да буде на челу Одбора за реконструкцију и санацију "Краљевог конака" манастира Св. Прохора Пчињског.

Извор: Епархија врањске