Из Епархије врањске

Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске

У недељу пету по Васкрсу - Недељу Самарјанке, 10. маја 2015. године, Њеогово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је у Саборном храму Свете Тројице у Врању. Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеници из Врања и свештеник-поручник Александар Совиљ, духовник на Војномедицинској академији у Београду. Светој архијерејској Литургији присуствовало је мноштво благочестивих верника, међу којима је била и група лекара са ВМА.

Обраћајући се верницима беседом, Његово Преосвештенство Епископ Пахомије говорио је о животу самарјанке Фотине и о њеном сусрету са Спаситељем у Сихару, на студенцу Старозаветног Патријарха Јакова, где је Господ Исус Христос јасно открио свету да је Месија. Епископ је присутнима протумачио значење живе воде од које се не жедни.

Лекари из београдске Војномедицинске академије (ВМА) били су у тродневној посети Епархији врањској, од 8. до 10. маја 2015. године. У петак, по доласку, посетили су манастир Светог Прохора Пчињског, где их је дочекао Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, са старешином манастира игуманијом Стефанидом. У суботу лекари су одржали предавање у сали Црквене општине Врање, на коме су присуствовали углавном лекари из Здравственог центра у Врању, на челу са помоћником директора ове установе и председником Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине Врање др Чедомиром Станимировићем.

Семинар је отворио наш истакнути кардиолог проф. др Сашо Рафајловски, шеф кардиологије на ургентном блоку ВМА. Др Рафајловски говорио је о збрињавању ургентних кардиоваскуларних пацијената. У наставку, присутнима се обратила спец. неурологије др Сања Пејовић, која је говорила о главобољама насталим услед прекомерне употребе аналгетика. Семинар је затворио свештеник, поручник и апсолвент на ВМА Александар Совиљ, говорећи о духовној пракси и пастирском раду у медицинским установама. Овај семинар и сусрет лекара имали су за циљ размену искустава и унапређивање сарадње између ВМА и Здравстеног центра у Врању. По завршетку семинара гости са ВМА, посетили су манастире Светог Пантелејмона и Светог Николе у Врању. Следећег дана, у недељу, гости Епархије врањске присуствовали су светој Литургији у Саборном храму Свете Тројице у Врању, приликом које су се многи и причестили.

На позив Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија и Фондације "Свети Прохор Пчињски" 8. маја 2015. године министар за социјална питања г. Александар Вулин посетио је Епархију врањску. Указујући част пострадалим сурдуличким мученицима из I Светског рата г. Вулин најпре је посетио спомен-костурницу у Сурдулици, где су га дочекали Епископ Пахомије и сурдулички свештеници. Након тога, г. Вулину направљен је свечани дочек у Врању, испред Саборног храма Свете Тројице. У сали Црквене општине Врање министар је поделио пакете деци са инвалидитетом. Том приликом г. Вулин је изјавио да ће министарство улагати напоре да свим категоријама грађана помогне да лакше живе и оценио да у том делу Српска Православна Црква даје немерљив допринос. "Ваша брига је и наша брига, ваш бол је и наш бол. На нама је да вам га ублажимо, да помогнемо вашим родитељима и да помогнемо вама да се лакше носите са свим што су вам судбина и живот наменили. Треба да знате да држава брине о вама“, поручио је окупљеној деци и родитељима министар Вулин.

Епископ Пахомије захвалио се министру Вулину на одазиву да посети Епархију врањску не протоколарно, како је рекао, већ хумано - да се на лицу места упозна са социјалним потешкоћама и проблемима народа Пчињског округа. У знак благодарности за исказану хуманост, Епископ је министру Вулину уручио плакету и повељу "Свети Прохор Пчињски“. Након сусрета са особама са инвалидитетом, Његово Преосвештенство Епископ Пахомије примио је министра Вулина и његове сараднике у Епископском двору. Том приликом Епископ Пахомије и чланови Фондације "Свети Прохор Пчињски" разговарали су о могућностима сарадње, у циљу развоја решења социјалних питања на подручју Епархије врањске.

Након разговора, Епископ Пахомије и министар Вулин, у пратњи сарадника, обишли су манастир Светог Николе у Врању, где је у изградњи костурница за побијене из I Светског рата. Министар Вулин, своју посету Епархији врањској завршио је у манастиру Преподобног Прохора Пчињског, где је са игуманијом манастира мати Стефанидом разговарао о одржавању и очувању ове наше велике светиње.

На празник Светог апостола и јевађелисте Марка Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије началствовао је светом Литургијом у храму посвећеном Светом Марку у Доњем Врању. Његовом Преосвештенству саслуживали су врањски свештеници. Након Литије, испред храма извршен је чин освећења масла и резање славских колача.Честитајући празник и Славу, Епископ Пахомије потсетио је окупљене вернике на богоугодан живот и жртву коју је поднео Свети Марко, проповедајући Васкрслога Христа. Епископ Пахомије нагласио је да православни хришћани треба свој узор да траже у светитељима, уздајући се у Господа и Његову милост, Који свакоме даје снагу по мери његових искушења.

Извор: Епархија врањска