Из Епархије западноевропске

Из Епархије западноевропске
Из Епархије западноевропске
Из Епархије западноевропске
Из Епархије западноевропске

Сабрање православних епископа Шпаније и Португалије. Епархијски дани у Барселони. Нови свештеник у Холандији.

У понедељак, 5. октобра 2015. године, у просторијама новоизграђене румунске парохије у Барселони, Епископ западноевропски г. Лука је учествовао на заседању Епископског сабрања за Иберијско полуострво. Састанку је председавао грчки митрополит Поликарп, а присутни са својим сарадницима били су и руски епископ Нестор и домаћин, епископ Тимотеј. Дискутовало се о објављивању Синаксара иберијских светитеља, о заједничком тексту Литургије на шпанском језику, као и о присуству и активностима Православне Цркве на овим просторима у актуелној друштвено-политичкој ситуацији. Следеће заседање ће бити одржано у јануару у Португалу.

Епископ западноевропски Лука председавао је епархијским свечаностима које су одржане од 2. до 5. октобра 2015. године у Барселони. Владика Лука је одржао састанак са свештеницима намесништва за Шпанију и Португал. На састанку је архијерејски заменик протојереј-ставрофор Жоан Гарсија поднео годишњи извештај након чега је уследила дискусија о текућим активностима.

Богословско-пастирска тема овогодишњих Епархијских дана била је Саборност. У суботу пре подне, након уводног предавања, уследила је и дискусија о месту саборности у животу Цркве, о неопходности организовања епахијских и саборских структура у Западној Европи, као и о значају сазивања Великог и Светог Сабора Православних Цркава.

У суботу увече на празничом бденију, замонашен је Јоаким Рухој добивши име Серафим по Саровском светитељу. Свој монашки подвиг наставиће при парохији у Ируну у Баскији.

У недељу, 4. октобра 2015. године, парохија Покрова Пресвете Богородице у Барселони прославила је свој славу. Игор Петрович је рукоположен за ђакона и служиће у парохији у Аликантеу. Карактеристика Парохије у Барселони је њена мултинационалност - осим Каталонаца и Срба, парохијани су и Румуни, Грци, Грузини, Руси, Украјинци, православни Јермени, па се осим каталонског и шпанског на богослужењу користе и језици свих ових народа.

Епископ Лука је рукоположио 26. септембра 2015. године у Емену, у Холандији, Јован Билбију у чин свештеника и именовао га за пароха еменске цркве Рођења Пресвете Богородице.Отац Јован је по образовању доктор психологије и син је угледног ротердамског протојереја-ставрофора Војислава Билбије који је саслуживао тог дана. Истом приликом Игор Радошевић је рукоположен за ђакона и служиће у парохији Свете Тројице у Ротердаму.

Извор: Епархија западноевропска