Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Сијековац - Мало и до 26. марта 1992. године широј јавности непознато село Сијековац код Босанског Брода ушло је тог дана у историсјку мапу ратних злочина Босне и Херцеговине и Европе.  Наиме, тог трагичног 26. марта 1992. године, снаге Војске Републике Хрватске подржане паравојним формацијама ХОС-а  (Хрватских оружаних снага) и локалних исламских паравојних формација, мучки су упали у село Сијековац и за сат времена масакрирали и побили деветеро православних Срба у њиховим кућама, на кућним праговима и попалили петнаест домаћинстава. У наредним данима исте оружане формације побиле су још тридесет седам православних становника Сијековца. Био је ово први ратни злочин у Европи након Другог свјетског рата. На 22-годишњицу овог ратног злочина, Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом служио је свету Литургију Пређеосвећених Дарова у Спомен-храму Свете великомученице Марине у Сијековцу. Након свете Литургије, владика Хризостом је служио општи парастос за све невино пострадале.

Бијељина - У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ 25. марта 2014. године представљен је први број часописа Епархије зворничко-тузланске „Животворни Источник“. Часопис излази са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома. Присутнима су се обратили главни и одговорни уредник часописа ђакон Бојан Чечар и технички уредник протојереј-ставрофор Љубомир Самарџић.

Г. Лохиња - На гробљу Жуже у селу Горња Лохиња, општина Грачаница, оскрнављени су надгробни споменици. Порушена су три надгробна споменика о чему је обавијештена и полиција. Од пријератних 600 Срба у овом селу сада овде живи само седморо. Ово недјело доприноси осјећају непожељности Срба у овој локалној заједници.  

Бијељина - У Крстопоклону недјељу, 23. марта 2014. године, са почетком у 18 часова у Центру за културу у Бијељини одражана је трећа по реду богословска трибина на тему Крст Господњи у свјетлости великопосних недјеља. Трибину је одржао протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета у Београду.

Теслић - Чечава код Теслића једно је од ријетких насеља Усорског краја које се помиње још у Средњем вијеку, и то у аутентичном историјском извору – Повељи бана Стјепана II Котроманића, коју он издаје кнезу Гргуру Стипановићу, дајући му у баштину пет села у области Усора. Са овим, као и са мноштвом других занимљивих података, теслићка публика се могла упознати на трећем предавању из циклуса ''Историја православља у Поусорју'', посвећеном парохији Чечавској, које је припремио парох чечавски протојереј Драган Ерић. Предавање је одржано 20. марта у просторијама ''Просвјете''.

Извор: Епархија зворничко-тузланска