Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Модрича - На дан крсне славе Епархије зворничко-тузланске, 25. априла 2014. године, а након свете архијерејске Литургије, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом званично је посјетио начелника општине Модрича г. Младена Крекића. У пратњи Преосвећеног Владике били су архијерејски замјеник и намјесник модричко-градачачки протојереј-ставрофор Јово Лакић и архијерејски намјесници деревентски Радојица Ћетковић и добојски Мирко Николић, протојереј-ставрофор Перо Танацковић и ђакон Богдан Стјепановић.

Грбавица - У суботу, 26. априла 2014. године, са почетком у 14 часова владика Хризостом је осветио темеље нове цркве Светог оца Николаја – преноса његових светих моштију у Грбавици код Брчког. Великим залагањем надлежног свештеника протојереја-ставрофора Миодрага Тошића и ктитора храма г. Светислава Пејина и његове породице и чланова Иницијативног одбора, остварена је давнашња жеља и молитва житеља Грбавице.

Плочник - На путу за  Маглај 26. априла 2014. године, владика Хризостом се задржао у Добоју како би посјетио село Плочник и новоподигнути храм Вазнесења Господњег којег ускоро треба да освети. Владику је код храма дочекао и поздравио г. Милан Нинковић, бивши министар одбране Републике Српске, предјседник Одбора за изградњу овог храма. Локација Цркве Вазнесења Господњег на Плочнику омогућила је гостима диване погледе на ужу и ширу околину Добоја, а посебно на ријеку Босну.

Маглај - На Томину недјељу, 27. априла 2014. године, у храму Светог пророка Илије у Маглај свету архијерејску Литургију служио је епископ Хризостом уз саслужење протојереја-ставрофора Стојана Јовановића и Мирка Николића и ђакона Богдана Стјепановића. Била је ово прва посјета владике Хризостома Маглају. Након свете Литургије у сали Црквене општине приређен је ручак коме је присуствовао и начелник општине Маглај г. Мехмед Мустабашић.

Доња Бочиња - На Томину недјељу, 27. априла 2014. године, након свете архијерејске Литургије у Маглају, владика Хризостом се упутио ка једном од најугроженијих села у Епархији – селу Доња Бочина у које су плански доведени исламски екстремисти (вехабије) како би својим присуством спријечили повратак Срба на њихова вијековна огњишта и разбили српску етничку монолитност овог села. Преосвећеном Владици добро је познат случај села Бочиње и зато је имао жарку жељу да посјети ово село, поклони се светињи храма Преподобне мајке Параскеве, и сјенима десетине храбро палих Озренаца. У пратњи Преосвећеног Владике били су протојереји-ставрофори Стојан Јовановић и Мирко Николић, јереј Владимир Кукић и ђакон Богдан Стјепановић.

Долац - Село Долац смјештено на десној обали ријеке Босне низводно од Завидовића, 27. априла 2014. године, на Томину недјељу, након свете Литургије у Маглају и посјете Доњој Бочињи, посјетио је владика Хризостом. Село Долац је крајње село у овом југозападном дијелу Епархије. Прије неколико година, повратници у овом селу почели су да граде храм Светог Василија Острошког и Светосавски духовни центар. Владика је разговарао са неколицином мјештана повратника који су га упознали са свим њиховим активностима, те им је обећао што скорији долазак у Доњу Бочињу и Долац како би служио и сусрео се са што више повратника и прогнаних из овог дијела Епархије.

Братунац - 28. априла 2014. године, у сали Светосавског дома Црквене општине братуначке одржана је промоција првог броја епархијског часописа „Животворни Источник“. Присутне је поздравио протојереј - ставрофор Душан Спасојевић, архијерејски намјесник сребреничко подрињски, пожеливши добродошлицу великом броју присутних и давши ријеч техничком уреднику часописа протојереју ставрофору Љубомиру Самарџићу. Он је присутне упознао са новим часописом са аспекта техничке припреме и издавања часописа. Потом је главни и одговорни уредник ђакон Бојан Чечар детаљно анализирао форму, садржину и саму концепцију часописа, посебно наглашавајући да је то часопис Цркве Христове у Епархији зворничко-тузланској а не само часопис клира и уредништва часописа и да сви треба да будемо сарадници овог часописа. Промоцију су обогатили културним садржајем чланови Удружења Срба из Сарајева као и млади гуслар Душан Пејић из Сребренице.

Чардак - У насељу Чардак, општина Дервента, у спомен-комплексу који је подигнут на мјесту гдје се налазила масовна гробница, 27. априла, на мали Васкрс, служен je парастос за 37 Срба из овог насеља који су убијени на Васкрс 1992. године. Овај свирепи злочин починили су припадници регуларне хрватске војске - 103. ХВО бригаде, као и припадници Ријечке и Сисачке бригаде, заједно са припадницима паравојних хрватско-муслиманских јединица које су формирали ХДЗ и СДА из Дервенте. Парастос су испред споменика српским јунацима служили свештеници дерветских парохија. Вијенце на споменик српским јунацима положиле су делегације породица убијених, административне службе општине Дервента, борачких организација, удружења, као и политичких странака из Дервенте.

Извор: Епархија зворничко-тузланска