Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

У Недјељу о слијепоме и на дан успомене Свете мученице Пелагије Тарсијске, 17. маја 2015. године, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, посјетио је село Балатун код Бијељине и одслужио свету Литургију у храму Света Три Јерарха.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Србислав Топаловић и Љубо Богдановић и ђакон Богдан Стјепановић. Село Балатун као и цјелокупна Семберија прошле године управо на данашњи дан било је под водом – поплављено прво од дринске, а потом и од савске воде. У тим трагичним данима па и мјесецима, Преосвећени Владика је посјећивао Балутун, али данашња посјета била је пасторално-литургијска. У бесједи на еванђелску тему о изљечењу слијепог од рођења, Преосвећени Владика је истакао Дјело Божије које је Господ Исус Христос учинио у Јерусалиму. Подсјетио је вјернике на прошлогодишње поплаве и позвао их да ''се заједно помолимо Господу да нас избави од сличних искушења, да нас његова љубав и доброта испуне и заштите, а ми да вјерујемо у Њега и да му се славећи Га, молимо да нас милошћу и добротом својом погледа и заштити''.

Страдање припадника ЈНА у Тузли, које се десило прије 23 године, када су их из засједе напале муслиманске и хрватске паравојне снаге, обиљежено је 15. маја поменом на Брчанској Mалти у Тузли и парастосом код споменика војницима страдалим у Тузланској колони на бијељинском Градском гробљу у Пучилама.

Окупљање учесника скупа у Тузли и помен на мјесту гдје су страдали војници, протекли су без инцидената, уз јако полицијско обезбјеђење. По повратку из Тузле, на Градском гробљу Пучиле, свештеници бијељинских и приградских парохија одржали су парастос страдалим војницима. Парастосу су присуствовали министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, као и представници локалних власти, преживјели војници, чланови породица страдалих војника ЈНА, представници удружења жртава одбрамбено-отаџбинског рата и делегације институција власти Републике Српске.

Извор: Епархија зворничко-тузланска