Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Археолошка истраживања у средњовјековном манастиру Доњем Детлаку. Епископ Хризостом у посјети Пожарници и Бјелавцу. Велики црквено-народни сабор у Подгајевима.

Дана 30. јуна 2015. године одржан је састанак у скупштинској сали Општине Дервента са темом ''Археолошка истраживања и историјска проучавања–средњовјековни манастир у Доњем Детлаку'' а у оквиру пројекта „Убикација манастира Детлак – археолошка истраживања и историјска проучавања“, који проводи Центар за локални и регионални развој у сарадњи са Завичајним музејом из Градишке, Истраживачким центром „Искон“ и ЈУ „Туристичка организација општине Дервента“.

Финансијски покровитељ пројекта је Министарство цивилних послова из Сарајева у организацији Центра за локални и регионални развој Дервента. Састанку су присуствовали Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом, начелник општине Дервента г. Милорад Симић, директор Републичког завода за заштиту културно- историјског и природног насљеђа Републике Српске г. Слободан Наградић, народни посланик у Народној скупштини Републике Српске г. Игор Жунић.

На састанку су презентовани резултати археолошких истраживања на локалитету Детлак, које је припремио мр Бојан Вујиновић, дипломирани археолог, Завичајни музеј Градишка, затим подаци о историјским проучавањима и попису насљеђа дервентског краја које је припремио мр Дамир Кљајић, професор географије и историје, Истраживачки центар ''Искон', те ниво заштите културно-историјског комплекса Детлак, о чему је говорила Љубица Срдић, дипломирани археолог из Завода за заштиту културно- историјског насљеђа Републике Српске.

У свом обраћању Преосвећени Владика г. Хризостом захвалио је свим учесницима на реализацији пројекта, нагласивши да је његов значај не само за општину Дервента него и за свеукупно историјско насљеђе српског народа.

Послије састанка потписан је и уговор између општине Дервента и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске, којим је локалитет „Амбарине“ предат општини Дервента на располагање. У поподневним часовима сви учесници састанка посјетили су манастир у Доњем Детлаку гдје су вршена археолошка истраживања, као и „Амбарине“ гдје је у завршној фази извођење грађевинских радова на заштити овог локалитета.

Дана 4. јула 2015. године, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, посјетио је село Пожарницу код Тузле и обишао градилиште реконструкције пожарничког храма. Храм Вазнесења Господњег у Пожарници миниран је 1992. године од стране муслиманских паравојних јединица. Још нико није процесуиран због овог почињеног злочина, премда се зна ко га је починио. Прије неколико мјесеци кренула је генерална обнова овог величанственог и историјског храма. Радове изводи фирма ''Призма'' из Бијељине. Враћајући се из Подгајева гдје је служио свету Литургију, Преосвећени Владика г.г. Хризостом задржао се у Пожарници и разговарао са шефом градилишта, који је Преосвећеног Владику упознао о досада учињеним. Истовремено, Преосвећени Владика је дао одређене сугестије а које се тичу олтарског дијела храма.

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом посјетио је 4. јула 2015. године по први пут парохију живиничко-подгајевску и село Подгајеве, општина Живинице, и служио свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светога Духа на Апостоле. Саслуживали су архимандрит Данило, игуман манастира Озрен, архијерејски намјесник тузлански протојереј-ставрофор Стево Јовић и ђакон Богдан Стјепановић. За пјевницом су појали свештеници тузланског намјесништва.

Расељени вјерници са ове парохије дошли су у великом броју из Зворника, Власенице, Бијељине и других крајева, да се Богу помоле и да присуствују светом богослужењу. Након свете Литургије, Преосвећени Владика одликовао је архијерејском похвалницом г. Ненада Бороса из Подгајева за исказану љубав према Светој Цркви. Потом смо радост празника и овог догађаја, наставили уз трпезу љубави. Све је било радосно и драгом Богу угодно.

Дана 5. јула 2015. године, у Пету недјељу по Духовима, на дан успомене Светог свештеномученика Јевсевија, Његово Преосвештенство г. Хризостом посјетио је страдално село Бјеловац у средњем Подрињу и одслужио свету архијерејску Литургију у храму Светог пророка Илије. Саслуживали су протојереј-ставрофор Душан Спасојевић, архијерејски намјесник сребреничко-подрињски, протојереј Александар Млађеновић, парох сребренички и протођакон Славољуб Милошевић.

Извор: Епархија зворничко-тузланска