Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Бијељина - Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом примио је 6. септембра 2013. године г. Алексадра Чупљигина, вишег преставника шефа мисије OSCE-a са сарадницима. Разговарало се уопште о повратку прогнаних и расељених и улози Цркава и вјерских заједница у том процесу. Након разговора у кабинету Преосвећени Владика је гостима понудио да посјете манастире Свете Петке на Пет језера и Светог Николаја у етно селу Станишић, а што су они са задовољством прихватили.

Буквик - 14. септембра 2013. године навришила се 21 година од великог страдања у Буквику. Код Спомен храма у изградњи служен је парастос свим погинулим и убијеним жртвама ове парохије у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату. У име Епископа зворничко-туланског, парастос је служио архијерејски намјесник брчански протојерер-ставрофор Славко Максимовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Николе Пекића и Илије Филиповића. Поред многобројних представника политичког и друштвеног живота Републике Српске и Брчко Дистрикта, парастосу је присуствовао и велики број вјерника ове и сусједних парохија. Буквик је неописиво пострадао у последњем рату - 65 невиних душа убијено је из овога мјеста, моги су погинули у ратним дејствима, преко 2500 људи одведено је у разне логоре, село је опљачкано и сравњено са земљом, а пострадао је и храм Светог пророка Илије заједно са парохијским домом у Буквику. Апсурдно је и у најмању руку жалосно што за ове монструозне злочине још нико није одговарао.

Даздарево - У Недјељу Сабора Срба светитеља, епископ Хризостом је служио свету литургију у храму Срба Светитеља у Даздареву код Дворова. Саслуживали су протојереј-ставрофор Ристо Мирковић, протојереј Зоран Петровић, протођакон Славољуб-Саша Милошевић и ђакон Богдан Стјепановић. Пјевао је дјечији хор из Дворова. Након Литургије вјернима се обратио владика Хризостом, обављен је трократни опход око светог храма, благословљено славско кољиво и преломљен славски колач.

Сасе - Древни средњовијековни манастир Сасе код Сребренице, задужбину краља Стефана Уроша, 14. септембра је по први пут посјетио Епископ зворничко-тузлански са пратњом. Овај древни манастир (XIII вијек) назван по рударском насељу Сасе - насељено рударима Сасима из Њемачке који су у срењем вијеку радили у рудницима српског Осата, тј. Сребренице и Скелана и њихове шире околине данас преставља право освјежење како духовоно, тако исто и визуелно. Ново архитектонско рјешење овог манастира највише одговара његовом имену Сасе, јер неодољиво подсјећа на градитељску културу Саса у њихвој прапостојбини. Поклонивши се светињи ове свете обитељи владику Хризостома братство овог манастира упознало је са историјом обнове ове светиње, као и са плановима и пројектима које братство има и које жели да реализује.

Карно - 14. септембра 2013. године владика Хризостом је посјетио са пратњом манастир Карно изнад језера Перућац. Након посјете Скеланима, Преосвећени се упутио ка овом манастиру с намјером да лично види како иде обнова ове древне светиње. Након разгледања радова који су у току, Владика користи прилику да позове све људе добре воље који могу да помогну обнову овог манастира који по својој улози и значају у општини Сребреница и читавом српком Осату предњачи над свим другим нашим светињама. Манастир Карно у сваком погледу заслужује нашу љубав и дјеловање у циљу његове обнове и потпуне ревитализације.

Скелани - Владика Хризостом је, по други пут, посјетио Скелане 14. септембра како би се још боље и подробније упознао са трагедијом овог мјеста коју је доживјело у претходном рату. Такође, Епископ желио је да посјети и види археолошки локалитет Домавија, коју ју затекао у веома жалосном стању и питао присутне: Ко је за овакво стање одговоран? Одговор је био: Министарство за културу! Након разгледања археолошких локалитета, међу којима су и ранохришћанске базилике, Владика је видно разочаран виђеним обећао да ће се обратити ресорном министарству и молити да се нешто предузме на изучавању и заштити ових знаменитих археолошких локалитета.
Такође, владика Хризостом је разговарао са мјесним парохом јерејем Стефаном Ераковићем и о могућности организације духовне академије у Скеланима поводом 1700 година Миланског едикта. Договорено је да се академија организује у току мјесеца октобра.

Извор: Епархија зворничко-тузланска