Три стотине хришћана из Газе о Божићу у Витлејему

Израелске власти су дозволиле да трећина хришћана у Гази могу отпутовати у Витлејем. Међутим, њих 950 лица поднело је захтев, али није свима одобрено. Од укупно 117 католика из Газе, њих 20 добило је дозволу за излазак из те области и одлазак у Витлејем.

Према црквеним проценама, у појасу Газе живи између 1.000 и 1.500 хришћана, од којих је највећи број православних. А Јерусалимска Патријаршија прославља Божић по јулијанском календару 7. јануара. Ова Црква је протеклих недеља критиковала то што су дозволу за путовање хришћани из Газе они добили за Јордан, а не за Јерусалим и Витлејем. При томе су млади хришћани од 16 до 35 година били искључени.

Газа има за собом дугу историју хришћанства. У првом миленијуму Газа и околне области били су грудобрани монаштва, јер се овде подвизавао свети Иларион, ученик светог Антонија, „оца монаштва“. Најпознатија црква у Гази је православна Саборна црква Светог Порфирија са гробом Светог Порфирија, епископа Газе у 5. веку. Прва црква на овом месту подигнута је 425. године, а данашња Саборна црква потиче из времена Латинског царства у 12. веку.

Извор: Kathpress.at (с немачког Информативна служба Српске Православне Цркве)