Из Митрополије црногорско-приморске

Из Митрополије црногорско-приморске
Из Митрополије црногорско-приморске
Из Митрополије црногорско-приморске
Из Митрополије црногорско-приморске

Цетиње - Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на празник Светих праведних Јоакима и Ане Свету службу Божију у Цетињском манастиру. У току богослужења Цркви Христовој је, кроз Свету тајну крштења, прибројана слушкиња Божја Симонида. У литургијској проповиједи након читања светог Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да човјеку, који је по природи пролазно биће, ако се одвоји од Бога – нема спаса.

„Такав човјек је, по ријечима апостола Павла, заиста проклет човјек“. Митрополит је подсјетио да је апостол Павле савршено говорио о љубави. „Говорио је о Божјој љубави према нама људима, која се открила и јавила преко Сина човјечијег, преко Христа Господа, и о човјековој љубави према Богу. Тајна двоједне љубави се управо по њему и по његовом прозрењу открила у личности Христовој“. „Зашто једино у Њему? Зато што је Он с једне стране јединородни Син Божји, савршени Бог који је у исто вријеме постао човјек, тако да онај који Њега љуби и који Њега воли, он воли Бога, он испуњава ону прву заповијест: љуби Господа Бога свим срцем својим, свом душом својом и свом мишљу својом“, рекао је Владика. „А друга заповијест је: љуби ближњега свога као себе самога. Па каже Свети апостол Павле и други Свети Божји људи све до нашега Светог Владике Николаја да се кроз љубав према Христу испуњују и она прва и она друга заповијест. Јер, ко Њега љуби – љуби и савршеног човјека“, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Острог - У суботу 21. септембра 2013. године, у оквиру Духовних вечери у Манаситру Острогу, предавање на тему Свети праведни Јован Кронштатски просветитељ вјере (видео) одржао је ђакон др Никола Маројевић из Никшића.

Брскут - Светом архијерејском Литургијом, коју је служио  Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством и вјерним народом, ломљењем славског колача и славском трпезом љубави, манастир Рождества Пресвете Богородице у Брскуту прославио је своју храмовску славу. Потом је Владика одслужио помен на гробовима свештеника Радоја Симовића Секуловића, Николе Симовића Секуловића, Мојсија Симовића Секуловића, Владимира Симовића Секуловића и Ђока Милачића, као и свима погинулим Брскућанима у ослободиолачким ратовима у 19. и 20. вијеку. Митрополит Амфилохије је данас посјетио и Лијеву ријеку и обишао тамошњу цркву Вазнесења Господњег и новосаграђену капелу, задужбину Љеворечанина Милисава Тодоровог Зечевића. Владика је члановима Црквеног одбора у Лијевој ријеци благословио да почну припреме за градњу парохијског дома. Митрополит Амфилохије је потом посјетио манастир Светог Николе на Пелевом Бријегу.

Цетиње - Двадесет пет поклоника, међу којима су свештеници, професори и богословци Цетињске богословије, је боравило у старом московском храму Силаска Светога Духа на бившем Лазаревом гробљу у Москви. Поклоници су у Москву дошли 19. септембра на позив настојатеља игумана Сергија Рибка, познатог мисионара и ктитора. Поклонике је са храмом упознао координатор Савеза православних братстава Руске православне цркве Јуриј Агешћев, помоћник оца Сергија за мисионарска питања. Делегацију са Цетиња је предводио Аполон Мишченко, професор Цетињске богословије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска